×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

III. Hagyományőrző és néptánctábor Tasnádon

2021.08.25 - 14:27
Megosztás:
III. Hagyományőrző és néptánctábor Tasnádon
A tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület pedagógusai által megálmodott tábor célja a népi kultúra egy-egy szegmensének újrafelfedezése és bemutatása volt. A napközis táborban 43 tasnádi és Tasnád környéki, 6 és 11 év közötti gyermek vett részt.

Augusztus 16. és 20. között újra élettel teltek meg az egykori katolikus iskola termei és udvara. Az „Erdő, erdő, erdő…” alcímet viselő napközis táborban 43 tasnádi és Tasnád környéki, 6 és 11 év közötti gyermek tanulhatott élményszerűen, és örülhetett a minőségi foglalkozásoknak. A tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület pedagógusai, Póka Mária és Czumbil Bernadette által megálmodott tábor célja a népi kultúra egy-egy szegmensének újrafelfedezése és bemutatása. A napirend körforgásszerűen hagyományos kézműves foglalkozásokból, népi gyermekjátékokból és néptáncoktatásból, valamint népdaléneklésből állt össze.
A néptáncot Székely Sára, a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület művészeti vezetője oktatta, aki február óta rendszeresen foglalkozik a tasnádi Hepehupa néptánccsoportokkal. Az egykori mozitermet betöltötte a gyermekjátékok sokszínűsége, moldvai és válaszúti táncok forgataga, kiegészülve az egymásra hangoló gyakorlatokkal, valamint a néptánc hagyományáról szóló fontos tudásanyaggal. Az elméleti háttér mellett öltözékek tartozékait és érdekes népművészeti eszközöket is kézről kézre adhattak a gyerekek.
Farrné Kovács Mónika biharkeresztesi zenepedagógus és néptáncoktató népdalokat tanított. Gyönyörűen csengő hangja, rendkívüli tudása és tapasztalata hamar érezhető volt az egyre bátrabban és tisztábban felcsendülő dalokon. Kicsiknek körjátékok, ritmus- és intonációs gyakorlatok, nagyoknak erdőről szóló népdalok kerültek terítékre.
Székely István fafaragómester körül nagy örömmel telepedtek le a csoportok. Még a legkisebbek is érdeklődve és nagy türelemmel fogták kezükbe a munkaeszközöket, melyeket az utolsó napra egyre nagyobb szakértelemmel forgattak. A választott minták megmunkálását viasszal tökéletesítették, szép emlékeket alkotva. Készült továbbá bürökduda is, melyből ércesen búgtak ki a beledúdolt népdalok. Boca Ildikó kosárfonó természetes alapanyagokat használva addig tanítgatta mestersége alapfogásait, míg végül mindenki megfonta saját kis kosárkáját. Mezősi Vivien, a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem Textilművészet és dizájn szakos hallgatója vászon alapra elkészítette a tábor plakettjének embernagyságú vázlatát, melyet az első napok folyamán a gyerekek színeztek ki és fejeztek be. A további kézműves foglalkozásokon Póka Mária tanítónő szakszerű irányításával fagyöngy karkötők, nádborítású képkeretek és gombvarrással, pelenkaöltéssel készült emléktárgyak születtek. A sok hasznos tevékenység közé, a szülők és pedagógusok közös igénye alapján román társalgási percek is bekerültek. Juhász Anna tanítónő, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem doktorandusza saját kutatási témáját: a román nyelv tanítási módszertanát magyar anyanyelvű gyermekek számára fejlesztette tovább a tábor napjai alatt.
Külön elismerés illeti Szűk Beáta, Czumbil Bernadette, Merk Erika, Jurasek Bernadett, Negrean Renáta és Bendel Júlia helyi pedagógusokat, valamint az önkéntes szülőket, akik napi szinten besegítettek a munkálatokba.
A táborzáró nap kirándulásról szólt, és úti célja az „Erdő, erdő, erdő…” mottónak megfelelően a városi erdő volt. Két utánfutónyi vidám gyerek ismerkedett közelről is a növény- és állatvilággal, és tudtak meg róluk hasznos információkat Balogh Sándor erdészmérnöktől. Az érdekes előadás eredményeképp a gyerekek önkéntes munkára jelentkeztek és vállaltak a következő erdőtelepítési akció alkalmával.
A szervezők ezúton is köszönetet mondanak az RMDSZ Communitas Alapítványnak támogatásáért, amivel idén nyáron is sikerült tartalmas feltöltődést és fejlődést biztosítani a régió kisgyerekei számára, és bíznak abban, hogy a Hepehupa néptánccsoport a tábor élményszerű foglalkozásai által is épül és gyarapszik majd az elkövetkező tanévben.


Elek György

 

Véget értek a Tasnádi Magyar Napok
Idén immár hetedik alkalommal tartották meg a Tasnádi Magyar Napok rendezvénysorozatot, a járványvédelmi szabályok miatt érvényben lévő szigorú intézkedések ellenére is színes műsorkínálat és emlékezetes programok vártak kicsiket és nagyokat.
Tasnádon is köszöntötték a szépkorúakat
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1991-ben október elsejét választotta a szépkorúak világnapjának, azóta minden egyes október 1-jén a civilizált világ szervezett formában megemlékezik, különböző ünnepi műsorokkal gazdagítva reájuk irányítja az egész társadalom figyelmét.
Nagytarnán táboroztak a nagykárolyi cserkészek
A nagykárolyi 151. gr. Károlyi Gyula cserkészcsapat idén is megrendezte saját csapattáborát, ezúttal Nagytarnán, ahol több mint 60 résztvevő számára biztosítottak változatos programokat. A tematikus táborban egy történetet feldolgozva zajlottak a foglalkozások.
Cookie