×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Így kell helyesen ülni

2013.05.27 - 15:49
Megosztás:
Így kell helyesen ülni

A helyes ülést már gyerekkorban tanítani kéne, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni. A helytelen ülés pdig melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A sok ülés a gerincbetegségek mellett növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek kockázatát is.

Az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről. Aki naponta több órát ül, jó ha tudja, hogy az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás.

A helytelen üléskor majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

Mindezek elkerülhetők célzott aktív mozgással. A mozgás jó vérellátást biztosít az izmokban, és elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le.

A helyes ülést azért is szükséges minél előbb megtanulni, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni (többek között az alsó végtag izmai, valamint a mellkas izmai, és ez utóbbi kihat a légzésre is). A helytelen ülés melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak.

A helyes ülés alapszabályai

 

Üléskor akkor helyes a szék magassága, ha a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 100-110 fokos szögben van.

Az ülő felület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot.

A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét. Jó, ha a derék is megtámasztott.

Aktív izommunkát biztosít ülés közben, ha a szék ülő felülete mobil, illetve instabil, például levegővel töltött párna.

Fontos, hogy ülésnél az asztal is megfelelő magasságú legyen, azaz felhúzott váll és görbe hát nélkül az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben.

A gyereknek érdemes olyan gyerekszéket választani, amely igazítható a testmagasságához, így a növekedés minden fázisában biztosítja a helyes ülést.

Aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány aktív gyakorlatot végezzen. Ez hosszú utazáskor is fontos (pl. repülőúton) a jó keringés érdekében (pl. trombózis ellen).

Ajánlott ülés közben is gyakorlatokat végezni, akár izommegfeszítést, akár nyújtózást.

Munkából hazaérve lehetőleg kerüljük az ülést, helyette inkább feküdjünk a földre (kemény felületre) és polcoljuk fel Z alakban a lábat, ugyanis ez a legpihentetőbb testtartás, tehermentesíti a gerincet.

 

Cookie