×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Ignác — A lelkek lovagja: sikeres bemutatók

2022.06.14 - 16:34
Megosztás:
Ignác — A lelkek lovagja: sikeres bemutatók
A színpad pillanatok alatt megtelt élettel, miután a félrehúzott függöny mögül énekelve léptek elő fellépő a diákok Fotó: A szerző felvétele
Izgalmas előadásnak lehettek tanúi azok az érdeklődők, akik június 10-én, a szatmárnémeti szakszervezetek művelődési házában megtekintették a miskolci jezsuita gimnázium és a szatmári katolikus líceum Ignác — A lelkek lovagja című musicaljét.

Szatmárnémetiben is bemutatták az Ignác — A lelkek lovagja című musicalt, amelyet a jezsuita rend 500. évfordulója alkalmából, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum testvériskolák közös projektjének keretében szerveztek meg.
Az előzetesen május 16. és 20. között Miskolcon zajlott előadás-sorozatba 28 hámos diák és két tanár kapcsolódott be, a jezsuita gimnázium diákjaival közösen pedig körülbelül 100 tanuló lépett színpadra, hogy egyedi előadásmódjukkal Szent Ignác életét musical formájában vigyék a közönség elé.
A nagy sikernek örvendő musical szatmári bemutatója június 10-én, a szakszervezetek művelődési házában zajlott, délelőtt a hámos diákoknak, késő délután pedig a szülőknek és az érdeklődőknek.
A délelőtti, telt házas eseményt Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója nyitotta meg, köszöntve a vendégeket és az iskolák vezetőségeit, majd a két iskola közötti testvérkapcsolat tízéves közös múltjára tekintett vissza. Ebből kiindulva kiemelte, hogy a jezsuiták ezáltal nem csak 500. évfordulójukat ünneplik, hanem a két iskola testvérisége jubileumának is örvendhetnek. Örömét és háláját fejezte ki a közös projekt megvalósulásáért, és tudatta, hogy a diákok is rengeteg pozitív visszajelzéssel tértek haza a „kirándulás” után. Elmondása szerint érdekes tapasztalat volt nyomon követni a projekt keretében szervezett különféle munkacsoportok működését és látni a diákok kibontakozását. „Éreztem azt, hogy benne van ezeknek a gyerekeknek a lelkük ebben a darabban. Már tegnap, a próbán éreztem ezt, és most biztos vagyok benne, hogy itt, a színpadon is meg fogjuk tapasztalni. Ez a jezsuita lelkület, lelkiség már este átjött nekem” — számolt be az igazgató az előadásra terelve a szót.
A jezsuiták lelkességére való tekintettel Ádámkó István iskolája rajzkiállítására hívta fel a közönség figyelmét, amelyet az épület halljában, a felvonások közötti szünetben tekinthettek meg az érdeklődők — a diákok munkái Szent Ignác életútját mutatják be.

Nem tudhatjuk, nem ül-e köztünk egy Szent Ignác

A továbbiakban Herpainé Velkey Klára, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kórusának vezetője, illetve az Ignác — A lelkek lovagja című musical rendezője szólt a közönséghez. „A Jóisten kifürkészhetetlen leleményességét érzem abban, hogy most ti sokan, már ezelőtti előadásokon szintén nagyon sokan és mi itt több mint százan teljesen odavagyunk azért, hogy Szent Ignác életét énekelhetjük és láthatjuk, mert azáltal, hogy egyszer belehívott minket, onnantól nem tudunk szabadulni ettől” — mondta. Ezt követően röviden bemutatta a musicalt, amely elmondása szerint nem tartalmaz olyan nagy eseményeket, amelyeket több száz év távlatából felsorakoztathattak, de Ignác életrajzának több eseményét bemutatja, többek között élete két részét — a baleset előtt, majd utána történteket. A műhelyekre vonatkozóan elmondta, hogy mindegyikben legalább egy-két hámos diák is fog szerepelni, teljesen elvegyülve a jezsus diákok között. „Ezek a műhelyek kísérik Szent Ignácot. Kísérik mindazt, ami az ő életében volt, és megjelenítik azt, hogy a mi életünk sok szempontból nem különb, nem jobb és nem rosszabb, hiszen nagyjából ugyanazokat a kísértéseket, nehézségeket, fájdalmakat és istenélményeket hozzák, mint amik Szent Ignác életében is voltak. Nem tudhatjuk, hogy köztünk most nem ül-e itt egy jövendőbeli Szent Ignác, aki ugyanolyan hétköznapi ember most, mint annak idején Szent Ignác volt” — magyarázta a musical rendezője, majd áldott együttlétet, kellemes kikapcsolódást kívánt a diákoknak.
Ezt követően kezdődött az előadás, amelyet a közönség nagy érdeklődéssel követett nyomon, majd aztán a felvonások közötti szünetben a diákok rajzkiállítását is megcsodálhatták a résztvevők.
Szabó Beatrix

Hatalmas érdeklődés övezi a szatmári Hegedűs a háztetőn előadást
Két zsúfolt házzal indul hódítóútjára a Harag György György Társulat következő produkciója, a Hegedűs a háztetőn című musical. A rendkívül népszerű darabot Márkó Eszter, a társulat egykori színésznője vitte színre, aki rendszeresen visszatér Szatmárnémetibe – legutóbb az Illatszertár című előadást rendezte városunkban. Az új premier pénteken, január 20-án, 19 órakor kezdődik az Északi Színházban.
Egy kupac kufli - bérletszünetben
Október 1-jén 11 órai kezdettel az Iparosotthon bábszínházi termében bérletszünetben játssza a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata az Egy kupac kufli című bábelőadást.
Sikeremberektől tanulhatnak a nagykárolyi fiatalok
Minden embert foglalkoztat a jövő, mindenki szeretné magából a legjobbat kihozni, és mindenki szeretné, ha sikeres lenne felnőtt korában. A Make Your Future című előadássorozat azért jött létre, hogy minden olyan fiatalnak utat mutathasson, aki most jön ki az iskolapadból, még nem tudja, mihez kezdjen, merre induljon, tanuljon-e vagy legyen vállalkozó.