×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Igénylik a gázhálózat-bővítést

2021.07.23 - 16:00
Megosztás:
Igénylik a gázhálózat-bővítést
Az önkormányzat célja az, hogy minden kaplonyi lakos számára hozzáférhetővé váljon a szolgáltatás / Fotó: Magánarchívum
Kaplonyban a fővezeték meghosszabbítására lenne szükség ahhoz, hogy a település minden szegletében elérhető legyen a gáz. Az ügyről Megyeri Tamás Róbert polgármestert kérdeztük.

— Kihez jut el előbb a gáz? címmel meglehetősen szenvedélyes hangvételű nyílt levelet jelentetett meg a település blogján. Mit kell tudni a kaplonyi gázbevezetésről?

— Jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy mikor ér el a gáz fővezetéke Kaplony azon szegleteibe, ahol még nincs jelen. Annak idején, decemberben tanácsülés keretében biztosítottam a lakosokat arról: mindent elkövetünk, hogy minél hamarabb eljuthasson hozzájuk ez a szolgáltatás. Azonban — mint számomra a napokban kiderült — önállóan elkezdték az eljárást. Egyenként. Egyéni felhasználóként. Ennek okán nem is tudom megmondani, mikor is ér el hozzájuk a szolgáltatás.

— Milyen esélyek vannak arra, hogy elkezdődjön a hálózat kiépítése?

— Az ügy háttere az, hogy a jelenlegi jogszabályok kimondják, hogy amennyiben felhasználók igénylik, a szolgáltatónak kötelessége eljuttatni hozzájuk a szolgáltatást. Azonban értelemszerűen ennek a szolgáltató nem tehet eleget rögvest. Így nem tudni, hogy mikor is teljesül az igénylés, azaz például mikor jut ki fővezeték a kaplonyi Kisvégbe vagy az Alsókamat utcába. Amennyiben az önkormányzat kérte volna a fővezeték meghosszabbítását, akkor a tanács kellett volna fizesse a számlát, és jövő tavaszra (de picit optimistább becslés szerint akár idén télre) eljutott volna oda a vezeték. Ugyanakkor azt sem lehet teljesen kizárni, hogy akár még később, mint így, az egyéni kérések nyomán.

— Történtek már konkrét lépések az ügyben?

— Még az elmúlt év végén fel is keresett a polgármesteri hivatal egy vállalkozást, mely a gázszolgáltatással foglalkozik. Kiderült, hogy tulajdonképpen telekkönyvezési gondjai vannak a hivatalnak a Sport utcában. Az a javaslat hangzott el, hogy várjon a hivatal, hiszen szerencsésebb, észszerűbb egyszerre beadni a dokumentációt. Így is tett az önkormányzat. Ennek okán mondta a polgármester a 2020. december 17-ei tanácsülésen: „Várjunk, amíg mindahány érintett utcát sikerül telekkönyveztetnünk.” Nos, mostanra készült el a Sport utca teljes telekkönyveztetése (sajnos ez egy ilyen lassú folyamat, talán hamarabb hozzá kellett volna kezdeni…). Viszont időközben kiderült, hogy már egy hónapja a két fentebb megnevezett utca lakosai benyújtották egyenként, egyéni felhasználóként a kérésüket. Ez azt jelenti, hogy nem a helyi tanács kell hogy állja a szükséges anyagi beruházást, hanem a szolgáltató. Ellenben netán később jut el oda a gáz.
Alapvetően örülök ennek a civil kezdeményezésnek, ki kell használni az ilyen lehetőségeket, és nyilván jobb a falu egészének, ha a szolgáltató bővíti a hálózatot. Annyit azonban megjegyeznék, hogy bár a Sport utcában valóban kevés felhasználó található, de ők is teljes jogú tagjai ennek a falunak. Ez az állítás igaz az Iskola utca végén lévő pár új felhasználóra is, valamint a Kisgödrök mellett lakókra is, nem lehet őket sem kihagyni. Mármint akkor nem, ha mód van arra, hogy orvosoljuk a problémájukat. Mi ennek a lelkületnek — az együvé tartozásnak — megfelelően vártunk.

— Mi lesz a következő lépés?

— Alkalmazkodni foguk az új viszonyokhoz. A Kaplonyi Helyi Tanács beleegyezett az indítványba, amelynek megfelelően egyeztetünk a lakosokkal, és ha ők nem, akkor a hivatal fogja kérni a fővezeték bővítését. Azonban jelen pillanatban, talán még szerencsésebb lenne, ha a lakosok egyenként, egyéni felhasználóként kérnék a bővítést.

hirek/2021/julius/21/megyeri-tamas-1.jpg
Megyeri Tamás Róbert polgármester / Fotó: Magánarchívum

Elek György

A kaplonyi tanácsosok megnézhették a tanügyi fejlesztéseket
A kaplonyi Fényi István Általános Iskola igazgatója, Török Tamás meghívta a helyi tanács tagjait, és beszámolt arról, hogy a nyári vakációban miket sikerült megvalósítani a tanintézményekben.
Akarták a Transurbant vidékre
Azt hiszem, nyugodtan ki lehet jelenteni: elégedetlenek a vidékiek a buszjáratokkal. És ez érvényes nemcsak az utasokra, hanem a polgármesterekre is, sokan szeretnének megválni a mikrobuszosoktól.
Miben mérik a polgármesterek munkáját?
Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős egykori ügyvezető alelnöke az önkormányzati vezetők és közalkalmazottak felkészülésének fontosságáról beszélt.
Cookie