×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Ifjú tehetségek zongorakoncertje

2021.07.23 - 17:00
Megosztás:
Ifjú tehetségek zongorakoncertje
Fotó: pexels.com
A Resonnance Románia Egyesület ösztöndíjasai számára rendeznek nyári tábort Szatmárnémetiben július 26–31. között, a mesterkurzuson részt vevő fiatal zongoraművészek ez idő alatt két koncertet is adnak, és a mezőfényi idősotthonban is fellépnek.

A táborban a bukaresti Dinu Lipatti Művészeti Főgimnázium, a botoşani-i Ştefan Luchian Művészeti Líceum és a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai vesznek rész, számukra neves szakemberek — dr. Lavinia Dragoş zongoraművész, a Resonnance Románia Egyesület művészeti vezetője, dr. Diana Iulia Simon zeneszerző, a bukaresti Dinu Lipatti Művészeti Főgimnázium zongoratanára és Raluca Burcea zeneszerző, a bukaresti művészeti iskola zenetanára — tartanak képzéseket.

A műhelyfoglalkozások keretében előadnak egy fiataloknak írt kortárs zeneművet is, mégpedig Diana Iulia Simon Don Quijote című, két zongorára és zenekarra írt művét, amely szerepel a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Egyesülete fennállásának századik évfordulója alkalmából meghirdetett verseny díjazott darabjai között.

A Resonnance ösztöndíjasaihoz — Petru Burcea, Patrisia Dragoş, Paul Alexandru Ilie, Alexandra Mariţencu, Fabiani Prcsina, Carina Tănase Ene, Mihai Ţigaret és Daria Vasile, valamennyien rangos országos és nemzetközi versenyek díjazottjai — csatlakozik a szatmárnémeti Struczuj Zsuzsa és Cristian Torja is azon a zongorakoncerten, amelyet a szatmárnémeti közönség július 29-én, csütörtökön 18.30 órától a Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében nézhet és hallgathat meg. Másnap, július 30-án a nagykárolyi komolyzene-kedvelőket is megörvendeztetik, a koncert 18 órától lesz megtekinthető a nagykárolyi Károlyi-kastélyban.

Az ifjú zongoraművészek szakmai fejlődését segítő projekt a Spandugino Alapítvány, a Negro2000 és az Azay támogatásával valósul meg, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniával, a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceummal és a bukaresti Dinu Lipatti Művészeti Főgimnáziummal partnerségben.

A Resonnance Románia kulturális és humanitárius egyesületet 2013-ban alapították, Elisabeth Sombart román származású neves zongoraművész nemzetközi egyesületének fiókszervezeteként működik; a Svájcban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Libanonban is működő civil szervezetnek kettős küldetése van: elvinni a klasszikus zenét oda, ahova általában nem jut el, idős- és gyermekotthonokba, kórházakba, de még a börtön falai közé is, másrészt pedig a nehéz sorsú, de kimagasló tehetségű ifjú zongoraművészek felfedezése és felkarolása.

E.A.

Itt a vírus, nem lesz Wellhello
Hétfő lett volna a napja, amikor a szeptember nyolcadikán bejelentett őszi fesztivál részletes programját leközlik a szervezők, ehhez képest azt jelentették be, hogy a vírushelyzet miatt elmarad a szatmárnémeti régi főtérre tervezett szeptember végi fesztivál.
Ingyenes, országos koncertsorozat indult
A közösségi élet újraindulásával az augusztus végétől október végig tartó kilenc hetes időszakban ingyenes, országos koncertsorozat indult — közölte a magyar kormány szóvivője a Facebook-oldalán.
Klezmerkoncert a szatmárnémeti zsinagógában
Rég nem volt, különleges zenei csemegére várják az érdeklődőket vasárnap délután a szatmárnémeti nagyzsinagógában, ahol a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band muzsikál majd „szivárványosan”.
Cookie