×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Idősek ajándéka — gyerekek öröme

2021.12.03 - 10:36
Megosztás:
Idősek ajándéka — gyerekek öröme
A Caritas Don Bosco Nappali Központjába járó ovisoknak készítettek cipősdoboz-ajándékokat a szatmárnémeti idősklub tagjai. A gondosan összeállított csomagokat december 6-án adják majd át.

Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt hetekben a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság égisze alatt működő nappali idősközpontban. Az intézményt látogató szépkorúak ugyanis cipősdoboz-akciót szerveztek, melynek keretében a Cloşca sugárúton lévő Caritas szociális óvodába járó 32 gyermeknek, 20 kisfiúnak és 12 kislánynak állítottak össze Mikulás-csomagokat.
A központ vezetője, Rus Schupler Diana elmondása szerint a cipősdoboz-akció megszervezésével fel szerették volna eleveníteni a hagyományt, hogy a nagyszülők megajándékozzák az unokákat, hiszen a Mikulás a gyerekekről szól, kedves emlékeket felidézve, ugyanakkor aktivizálva a szépkorúakat.
Az eredeti ötlet az volt, hogy az akcióban részt venni szándékozó klubtagok mindegyike egy-egy cipősdoboz-ajándékot készít, amelyet önállóan állít össze és csomagol be, viszont akkora lett az érdeklődés az akció iránt, hogy több idős jelezte részvételi szándékát, mint ahány gyermek megajándékozását tűzték ki célul, így az akció egy izgalmas, közös együttműködést hozott magával.
„Az idősek első perctől abszolút pozitívan álltak hozzá a kezdeményezéshez, és meglepő volt, mennyire egyhangúlag támogatták az ötlet megvalósítását úgy, hogy nem is ismerik a gyerekeket, akiknek az ajándékok készülnek. A tenni akarás volt a fő motivációjuk” — állítja a központvezető.

hirek/2021/december/03/ajandekozas1.jpg
Fotók: Caritas szervezet


November második hetében kezdték el a szervezést az idősek és a központ munkatársai. Előbb megbeszélték, mit tartalmazzanak a csomagok. Hasznos tapasztalatcserére adott ez alkalmat, hiszen azok a klubtagok, akiknek kicsi unokáik vannak, tanácsokkal, tippekkel szolgáltak azoknak, akiknek már nagyok az unokáik, és nincsenek napirenden azzal, minek örülnek a mai gyerekek. A szépkorúak egyetértettek abban, hogy amennyire lehet, legyenek egységesek a csomagok, ezért listát készítettek a terméktípusokról, amelyen szerepelt: színes ceruza vagy filctoll, színezőkönyv, téli kiegészítő — sapka, kesztyű vagy sál —, játék — baba a kislányoknak, autó a kisfiúknak —, apró édesség és az elmaradhatatlan csoki Mikulás. Az akció minden résztvevője számára fontos volt, hogy csak új termékek kerüljenek a csomagokba. Közösen kiszámolták, hogy ez személyenként 30–35 lejes ráfordítást jelent, ami természetesen nem volt kötelező, mindenki szabadon, lehetőségeinek függvényében járult hozzá az ajándékok beszerzéséhez, a lényeg az volt, hogy szívesen és szívből tegye.
A közösen összeállított bevásárlólistát ezt követően felosztották egymás között, mindenkire jutott egy-két terméktípus, amelyet vállalt, hogy beszerez. Akiknek már nehezebben megy a bevásárlás, azoknak a szociális munkás, célcsoportszakértő segített az ajándéktárgyak beszerzésében, amennyiben ezt igényelték.
Az ajándékokat együtt csomagolták be a központban: gondosan, szeretettel helyezték el a dobozokba, majd ugyanolyan törődéssel, óvatosan öltöztették csomagolópapírba. Kiderült, nagyon ügyesen boldogulnak a csomagolás terén a férfi klubtagok is. Volt asztal, ahol felosztották egymás között a feladatokat, volt, ahol sorra végezte mindenki a tennivalókat. A közös munka, a jó cél érdekében tett erőfeszítés szorosabbra fűzte a személyes kapcsolatokat is.
Az akció keretében elkészített cipősdoboz-ajándékokat a központ munkatársaiból és a klubtagokból álló küldöttség hétfőn adja majd át az óvodásoknak.
A Jiului sétányon működő idősklub csapata további önkéntes akciókba is szeretné bevonni az időseket, erősítve ezáltal önbecsülésüket, éreztetve, hogy még sokat tehetnek közösségük tagjaiért, úgy, hogy amit tesznek, az szép és fontos.

Több mint kilencezer lej értékben kapott ajándékot Klaus Iohannis államfő 2021-ben
Kardutánzat, ezüstérmék, egy pakisztáni motívumokkal díszített gyapjúszőnyeg és egy keretezett mez a 2020-as tokiói olimpián érmet nyert romániai sportolók autogramjával - többek között ezeket az ajándékokat kapta Klaus Iohannis államfő a 2021-es protokoll-eseményeken.
Összefogással nagy dolgok valósulnak meg
A Segíts te is/Ajută şi tu Egyesület mozgalmas évet tudhat maga mögött, amikor is a nehézségek ellenére a támogatói segítségével sikerült megvalósítania terveit. Az egyesület vezetősége 2022-ben is számít a szatmári közösségre céljai megvalósításában.
Rozoga „sátorból” egy lakókocsiba költözhetett
Nemhogy a fagy, de még az eső elől sem jelentett menedéket az az összeeszkábált „sátor”, ahol a tasnádi Varga Terézia élt. Most egy régi lakókocsit kapott, ez lesz az otthona.
Cookie