×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Idén is jelen lesznek a szatmáriak életében

2022.01.14 - 17:58
Megosztás:
Idén is jelen lesznek a szatmáriak életében
A Maurer Alapítvány évek óta szerteágazó tevékenységet folytat Szatmárban, és folyamatosan nőtt foglalkozási köre, ellátottai száma és azon települések száma is, ahol a bajban levők segítségére siet. A tavalyi eredmények mellett idei terveikről is meséltek munkatársai.

Juhász Zita, a Maurer Alapítvány gazdasági vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az elmúlt esztendőben 18 idős személyt és azok családjait támogatták, ugyanakkor 120 személynek biztosítottak egészségügyi felmérést és ingyenes Covid-tesztelést, 32 esetben végeztek ingyenes betegszállítást mentőautójukkal. 2021-ben a megszokott tevékenységek közé az árvízkárosultak megsegítése is bekerült, hiszen tavaly májusban árvíz sújtotta a megye egy részét. Az árvíz nyomán nehéz helyzetbe került 50 családnak is segítséget biztosítottak. Amint azt már megszokhattuk, nem csak a szociálisan rászorulóknak igyekszik segédkezet nyújtani az alapítvány, hanem minden esetben, amikor arra szükség van. Az adományozottak közé került három iskola is, ezeknek több, hiánypótló eszközt adtak át az alapítvány munkatársai az elmúlt évben. Ugyanakkor a Nagykárolyi Városi Kórház több osztályát is felszerelték a szükséges eszközökkel. A haszonélvezők sorából nem maradt ki a szatmárnémeti hajléktalanszálló sem, televíziót, szobabiciklit, pingpongasztalt adományoztak a szociális intézménynek.
A családsegítési program keretében a súlyos betegségben szenvedők, az iskolázatlan személyek, illetve a nagycsaládosok részesültek támogatásban. A Maurer Alapítvány beszámolójából kiderül, hogy 2021-ben már 9 településen 19 család 95 tagjának nyújtottak segítséget (2020-ban még 6 településen 14 család 70 tagjának seg    ítettek, 2019-ben pedig 4 település 10 családjának 45 tagja felől gondoskodtak).
A gyerekekről sem feledkeztek meg, akiknek 250 egyéni terápiát, 18 csoportos foglalkozást és 1 nyári tábort szerveztek, s az egész év során 30 különböző témát dolgoztak fel, ami a gyerekek testi és lelki épülését szolgálta. Év végén pedig több mint 150 gyereket sikerült megajándékoznia az alapítványnak a cipősdoboz-akciója keretében. Tavaly is folytatódtak a különböző gyűjtőakciók, szám szerint hat akciót bonyolítottak le, melyek során kupakokat, ruhákat, élelmiszereket, anyagi támogatást gyűjtöttek.
Juhász Zita a beszámolót követően elmondta, hogy az idei tervek között szerepel az, hogy minden eddigi tevékenységüket folytathassák, és gyarapítsák a kedvezményezettek számát.
„Szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a környezetünkre, a természetvédelemre. A gyerkőceinket is bevonni abba, hogyan tudunk embertársaink mellett odafigyelni a minket körülvevő természetre, hogy azt minél tovább megőrizhessük. Akár a kupakgyűjtő akciónknak is, mely ebben az évben is folytatódik, kettős célja van, hiszen amellett, hogy beteg gyermekek támogatását segíti, elég magas környezetvédelmi hatása is van. Tervezünk több érzékenyítő foglalkozást is, arra szeretnénk nevelni és azt akarjuk tudatosítani, hogy kicsik és nagyok is figyeljenek oda a környezetükben lévő, nehéz sorsú embertársaikra” — fogalmazott Juhász Zita, aki azt is elmondta, hogy egy-két nagyszabású tervük is van, de azok még kidolgozás alatt vannak.
S hogy mi hogyan segíthetjük az alapítvány munkáját 2022-ben? Új vagy újszerű állapotban levő ruhaneműkkel, tartós élelmiszerekkel — száraz tészta, olaj, cukor, liszt stb. —, anyagi támogatással. „Segíts, hogy örömet szerezhessünk a szatmáriaknak!” — így buzdítja az alapítvány segítségnyújtásra a lakosságot.

Sógor Beáta

 

Romániában március végéig segélyezik a technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottakat
Újrakezdi a koronavírus-járvány miatt technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottak segélyezését a román kormány.
Ferenc pápa százezer euróval segíti a migránsokat a fehérorosz-lengyel határon
Ferenc pápa százezer eurós támogatásról döntött a Lengyelország és Fehéroroszország között feltartóztatott migránscsoportok számára - jelentette be a Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában elnevezésű vatikáni hivatal kedden.
Adófelajánlás a  Maurer Alapítványnak
A Maurer Alapítvány munkatársai hálájukat fejezik azoknak, akik támogatták tevékenységeiket az elmúlt és az azt megelőző években is, ez sokat jelentett nemcsak nekik, de kedvezményezettjeik számára is.
Cookie