×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Nagykároly

Hungarikumok a kastélyban

2023.01.20 - 19:32
Megosztás:
Hungarikumok a kastélyban
Nagy érdeklődés övezte a kiállított tárgyakat (Fotók: a szerző felvételei)
A magyar kultúra iránt érdeklődők ezen a hétvégén hungarikumokból álló kiállítást tekinthetnek meg a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. A tárlatot péntek délelőtt nyitották meg.

Amint arra dr. Hágó Attila Nándor régész-töreténész, a Nagykárolyi Városi Múzeum részlegvezetője megnyitóbeszédében kitért, a magyar kultúrához annak tárgyi eszközein, épített örökségén, gasztronómiáján keresztül is szorosan kapcsolódunk.

hirek/2023/januar/h-2.jpg

„Összesen 83 érték szerepel jelenleg a hungarikumok listáján, de ez a gyűjtemény folyamatosan bővül. A helyi, megyei és országos értékek idővel nemzetiek lesznek, majd felterjesztik őket a hungarikumok listájára” – mesélte a szakember a kastély lovagtermét megtöltő diákseregnek. Az is elhangzott, hogy a most berendezett kiállítás pannóin és tárolószekrényeiben 65 különböző, a hungarikumok listáján nyilvántartott tétel jelenik meg.
Többek között a Herz és a Pick szalámi, a Törley pezsgő, a hortobágyi karikás ostor, a hagyományos magyar íj és nyilak, a matyó hímzés, a kalocsai csipke, a herendi és zsolnai porcelán, a szegedi és kalocsai paprika, a szódavíz és a fröccs jutott szerephez.

hirek/2023/januar/h-3.jpg

Emellett a tablókon bemutatják Toróckó épített örökségét, a csíksomlyói pünkösdi búcsút és a ferences kegyhelyet, a Hévízi-tavat, illetve a hagyományos hévízi gyógyászatot, a magyar szürkemarhát, valamint a tárogatót is, és olyan híres magyarok kaptak helyet rajtuk, mint Neumann János vagy Puskás Ferenc.
A kiállítást a Nagykárolyi Városi Múzeum és a Nagykárolyi Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ szervezte.

Végh Balázs

hirek/2023/januar/h-4.jpg
hirek/2023/januar/h-6.jpg