×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Hosszított munkaprogram az útlevélosztályon

2021.07.02 - 18:00
Megosztás:
Hosszított munkaprogram az útlevélosztályon
A megnövekedett igényekhez igazodva hosszabb munkaprogrammal dolgoznak az útlevélosztály munkatársai / Fotó: SZFÚ archív
A lakosság igényeihez igazodva az augusztus 13-ig tartó időszakban az országban működő útlevélosztályokon hosszított munkaprogram szerint, 8 és 20 óra között dolgoznak.

Megyénkben a nyári hónapokban évek óta hosszabb munkaprogramra állnak itt át, hiszen júliusban, de legfőképp augusztusban nagy roham szokott lenni a Szatmár Megyei Útlevélosztályon, ugyanis a külföldön dolgozó vendégmunkások ilyenkor szoktak hazajönni, és a lejárt okmányaik cseréjét is erre az időszakra időzítik.

A kellemetlenségek és fölösleges sorban állás elkerülése érdekében ajánlatos előjegyzést igényelni a www.epasapoarte.ro oldalon. Annak érdekében, hogy minél több személy igényelhessen úti okmányt, országos viszonylatban 10-ről 7 percre csökkentették az online előjegyzés esetén az időtartamot. A pandémia miatt az illetékesek arra kérik azokat, akiknek érvényes előjegyzésük van, hogy tartsák be az adott időpontot, ne érkezzenek órákkal korábban, ugyanakkor a fizikai távolságtartás és maszk viselése is kötelező. Természetesen azok, akiknek nem sikerült előjegyzésben időpontot foglalniuk, szintén sorra kerülhetnek, de valószínű, hogy várakozniuk kell, áll az útlevélosztály közleményében.

Hazánkban az egy évig érvényes, egyszerű útleveleket és a felnőttek esetén tíz évig érvényes elektronikus útleveleket állítják ki. A kiállítási határidő mindkét okmány esetén 14 nap. Az egyszerű útleveleket három nap alatt csak nagyon indokolt esetben, külön kérésre és megfelelő iratokkal alátámasztva állítják ki. A kiállítási határidő meghosszabbításával jelentősen csökkent az egyszerű útlevelet igénylők száma, az emberek rájöttek, hogy sokkal inkább megéri elektronikus útlevelet igényelni.

A romániai állampolgároknak jogukban áll az ország területén működő útlevélosztályok bármelyikén vagy a külföldön működő román konzulátusokon, nagykövetségeken igényelni az útlevél kiállítását, mint ahogy igény szerint bármelyik hivatalban át is lehet azokat venni, nem csak ott, ahol leadták a kérelmet. Sőt, postai úton is kiszállítják az elkészített okmányt, természetesen illeték ellenében. Tavaly a világjárvány miatt 2019-hez képest feleannyian igényeltek úti okmányt: míg 2019-ben 21 133 útlevelet állítottak ki, tavaly alig 10 540-et igényeltek.

Útlevélárak, elérhetőség

Az okmány ellenértékét a CEC Bankban és banki átutalással, a ghiseul.ro platformon is ki lehet fizetni, de postai úton is átutalható, majd a kérvényhez csatolni kell a bizonylatot. Az 1 évre érvényes útlevél 96 lejbe kerül úgy a gyermekeknek, mint a felnőtteknek. A 12 év alatti gyermekek számára a 3 évig érvényes útlevélért 234 lejt kell fizetni; a 12 és 18 év közöttieknek szóló, 5 évig érvényes útlevélért pedig, akárcsak a 18 év felettieknek szóló, tíz évre érvényes útlevélért, 258 lejt kell befizetni.

Megyénkben jelenleg csak Szatmárnémetiben (Petőfi Sándor utca 32. szám) működik az útlevélosztály, a nagykárolyi és avasfelsőfalui munkapontokon ideiglenesen szünetel az ügyfélfogadás. A szatmári útlevélosztály a 0758.019.573-as telefonszámon, a 0261.716.422-es faxszámon, a pasapoartesm@prefecturasatumare.ro e-mail-címen érhető el, vagy a www.sm.prefectura.mai.gov.ro weboldalon találhatnak információkat az érdeklődők.

Sógor Beáta

Radu Oprea: Románia elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője szerint Románia számára jelenleg az ország elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt.
Románia lakhely szerint nyilvántartott lakossága 2021. július elsején 22,047 millió volt
Románia lakhely szerint nyilvántartott lakossága 2021. július elsején 22,047 millió volt. Ez 0,4%-os csökkenést jelent 2020 azonos időszakához képest - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataiból.
Minden hetedik-nyolcadik lakos változtatott
Romániában a lakosság körülbelül 12–15%-a, vagyis minden hetedik-nyolcadik lakos változtatta meg a lakhelyét, elköltözve egyik településről a másikra az országon belül 2012 és 2019 között. Erdélyen belül a fő befogadó megyék Temes és Kolozs.
Cookie