×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Hosszan tartó hőségre készüljünk mától

2013.07.24 - 13:00
Megosztás:
Hosszan tartó hőségre készüljünk mától

Megterhelő időszak kezdődik mától: hőhullám köszönt be. Sokak szervezete nehezen tud alkalmazkodni az extrém időjárási körülményekhez, ezért fontos néhány alapszabály betartása. Házi kedvenceinkre is fordítsunk nagyobb gondot az elkövetkező napokban.

 

A kánikula mindnyájunkat próbára tesz, de a legnagyobb veszélyben a gyerekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri betegek, terhes nők vannak. A hőség okozta rosszullétek és kóros komplikációk elkerülése érdekében nem árt megfogadni néhány tanácsot.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei figyelmeztetnek, viseljünk könnyű, vékony, szellős, világos színű, természetes anyagból készült öltözéket, a fej védelmére használjunk kalapot, napernyőt, szemünk védelméért pedig napszemüveget. Nemcsak az utcán tartózkodáskor kell magunkra figyelni, hanem otthonunkban, az irodában is. A helyiségeket elfogadható hőmérsékleten lehet tartani, ha napközben lefüggönyözve bezárjuk az ablakot, éjszaka pedig a szellőztetés miatt nyitva maradhatnak. Irodákban ventilátorok, légkondicionáló berendezések segítségével javíthatjuk a közérzetünket. Akik fizikai munkát végeznek, ügyeljenek arra, hogy a nap legmelegebb szakában ne dolgozzanak, a munkát a reggeli és esti órákra kell megszervezni. Déli 12 és délután 4 óra között ne tartózkodjunk a napon. Ne induljunk hosszú útra klímaberendezés nélküli járművel, és a gyereket se hagyjuk a napon álló járművekben. Akik tömegközlekedési eszközöket vesznek igénybe utazáshoz, gondoskodjanak a kellő folyadékról, ugyanis a zárt, kis légterű gépjárművekben a sok ember miatt hamar elfogy a levegő.

Strandon

Sokan választják a strandolást ebben az időszakban mint lehetőséget a hűsölésre. Ne napozzunk 12 és 16 óra között, a káros UV-sugarak ugyanis akkor a legerősebbek! Az egész nap folyamán használjunk UV-szűrős napvédő szereket, mindenki a bőrtípusának megfelelően. A túl sok UV-sugárzás komoly rizikófaktort jelent a napszúráshoz, leégéshez, hosszú távon pedig a bőrrák megjelenéséhez. Az egészen kicsi gyerekek számára a félárnyékos hely a megfelelő. Ne menjünk vízbe felhevült testtel, evés után pedig 1-2 órát várjunk a fürdőzéssel. Napi 2-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott. Bárhova megyünk, vigyünk magunkkal folyadékot. Aki úgy érzi, megártott a hőség, hagyjon abba minden fizikai munkát néhány órára, rövid pihenés után folytathatja a tevékenységet. Ha a hőség következtében betegségtünetek jelentkeznek, tanácsos orvoshoz fordulni.

Házi kedvencek

Ugyanúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is fontos a megelőzés ebben az időszakban. Figyeljünk arra, hogy kedvencünket ne hagyjuk órák hosszat a bezárt autóban, a sétáltatást pedig ne időzítsük 12 és délután 4 óra közé — figyelmeztet dr. György Balázs állatorvos. Hosszú szőrű kutyáknál különösen fontos, hogy kíméljük őket a fizikai terheléstől a meleg időszakban. Mindig biztosítsunk az állatoknak hűvös helyet és friss vizet. Az állatorvos szerint nem szükséges különleges étrend ebben az időszakban, viszont azt szabályozzuk, hogy mikor etessük az ebeket. Hűvös időben kapjanak eledelt, „házikoszt”-nál figyeljünk oda, hogy az étel ne legyen megromolva. Nem kell megijedni, ha a kutyák étvágya csökken a nagy melegben. Nagy melegben ne fürdessük a kedvenceket, és főleg ne hideg vízzel. A hűvös napszakban jót tesz a fürdetés, viszont akkor is langyos vizet használjunk. Ahogy az ember napszúrást, az állat hőgutát kaphat. Tünetei a lihegés, ájulás. Ilyenkor vigyük hűvös helyre a kutyát, lábait csavarjuk be vizes kendővel, de ne öntsük le hideg vízzel. Ha a helyzet nem javul, forduljunk orvoshoz — tanácsolja dr. György Balázs.

Cookie