×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Hommage á Cziffra — rendhagyó koncert Szatmáron

2021.06.10 - 12:00
Megosztás:
Hommage á Cziffra — rendhagyó koncert Szatmáron
A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia — pénteken Balázs János rendhagyó zongorakoncertjével tisztelegnek a száz éve született világhírű zongoraművész emléke előtt.

Idén a zenei élet világszerte a 100 éve született Cziffra György magyar származású, Franciaországból világhírűvé lett zongoraművész emléke előtt tiszteleg, az UNESCO a közösen ünnepelt évfordulók sorában emlékezik meg róla. Magyarországon, a művész szülőhazájában nagyszabású emlékévvel adóznak a zongorajáték feledhetetlen zsenijének, amelynek művészeti vezetője Balázs János magyar zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Cziffra György emberi kitartása, ereje és hite a történelem hányattatásai között, valamint modern, befogadó művészetszemlélete, nagyvonalú, fiatalokat segítő áldozatos munkája, amelyet senlis-i alapítványában végzett, egyaránt példaértékű lehet a ma embere számára. A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia, ahol június 11-én, pénteken 18 óra 30 perctől Balázs János Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játssza, és szerepel a műsoron egy ritkán játszott szerző is, Kalinnikov 1. (g-moll) szimfóniája Horváth József vezényletével.

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője — virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget. 2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Fiatal Steinway-művész címet kapott. Liszt-, Prima- és Gramofon-díjas, érdemes művész, 16 éves kora óta része a koncertéletnek — ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további öt jelentős versenyen aratott győzelem — köztük a Cziffra zongoraverseny — és számos díj követett. A Snétberger Központ tanára, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti díjjal tüntette ki munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit. A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra-verseny zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több mint tízezren látogatták. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének adjunktusa. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues vagy Gwendolyn Masin.

Balázs János pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására, és 2016-ban megalapította Budapesten a Cziffra György Fesztivált, amely az elmúlt években beírta magát a legkedveltebb fesztiválok közé. A klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, mint például José Cura vagy Misha Maisky, felvállalva emellett fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül; 2021-ben az emlékév is ezen erős szakmai pillérekre alapozva építkezik tovább.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Cziffra mélyszegénységbe született, átütő zsenije már egészen korán megmutatkozott, de a második világháború egy időre elszakította őt a művészi pályától. Túlélvén a frontot, a háborút, hazatérve szinte újratanulta a repertoárt, de elsősorban budapesti bárokban zongorázott. '50-ben megpróbálta elhagyni Magyarországot családjával, de elkapták, és börtönbe, munkatáborba vetették: kőfaragó üzemben és építkezésen dolgozott, de rabtársainak koncertet is adott. Amikor kiszabadult, ’53-ban újratanulta a zongorázást, 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta a Zeneakadémián. „A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva” — írták később a kritikusok, és sokan máig állítják, hogy ennek a hangversenynek nem kis része volt az október 23-ai hangulat alakításában.

A forradalom alatt elhagyta Magyarországot, Franciaországban már ismerték a nevét, itt indult el nemzetközi karrierje egészen átütő erejű zongoraművészként. A koncertezés mellett alapítványt hozott létre, egy valódi élő művészeti központot felújítva magánvagyonából, a senlis-i középkori kápolnát, amelynek a Liszt Auditorium nevet adta. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a XXI. században még aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nemcsak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására” — vallja Balázs János zongoraművész.

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

 

 

 

 

Cookie