×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Homlokzatfelújításért adókedvezmény

2021.11.03 - 06:42
Megosztás:
Homlokzatfelújításért adókedvezmény
Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
Szaporodik a felújított homlokzatú és tetejű épületeknek a száma Szatmárnémetiben azt követően, hogy adómentességet kapnak a tulajdonosok, ha rendbe teszik az ingatlant. A tatarozás nemcsak esztétikai erény, de közbiztonsági is, egyre több tulajdonost foglalkoztat ez.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal adókedvezményt biztosít az épületeiket korszerűsítő tulajdonosoknak, amelynek értelmében öt évre mentesülnek az ingatlanadó fizetése alól mindazok, akiknek a felújítási terveit elfogadják az erre kijelölt szakemberek, emlékeztet egy kedden kiadott közleményében a városháza. Az önkormányzat ezzel is ösztönözni szeretné a tulajdonosokat, hogy minél több ingatlan kapjon új arculatot, ezzel is javítva a városképen.

Mindazok az állampolgárok, akik élni szeretnének a lehetőséggel, a polgármesteri hivatal Lakossági Ügyfélfogadó Osztályán adhatják le a kérelmeiket, amelyeket az Építkezés-ellenőrzési Iroda szakemberei ellenőriznek. Az ügyfélfogadó e-mail-címe: registratura@primariasm.ro, a telefonszámai pedig a következők: 0261.807.553, 0261.807.555, 0261.807.556, 0216.807.557, 0261.807.574.

Több épület

Amennyiben az igénylés pozitív elbírálásban részesül, a következő évtől érvénybe lép az adómentesség. „Szeretném kihangsúlyozni, hogy azok is adómentességben részesülhetnek, akik korábban 500 százalékos adóemeléssel lettek szankcionálva. Az utóbbi három évben több épület lett felújítva a városközpontban, mint az azt megelőző húsz évben, de még mindig rengeteg a tennivaló ezen a téren. Ezért is döntöttünk úgy, hogy kedvezményben részesülnek azok, akik kiveszik a részüket Szatmárnémeti küllemének a javításából” — nyilatkozta az akcióról Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal egyébként több központi ingatlant önerőből vagy partnerségben újított fel (a kitámasztott falú épület, a Gulliver Óvoda és 24-es számú óvoda), másokat uniós forrásból (7-es és 29-es számú óvodák, Constantin Brâncuşi Technológiai Líceum), és nemzetközi forrásokat is bevont az iskolák korszerűsítésébe (Aurel Popp Művészeti Líceum, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum).

hirek/2021/november/03/ph.png
Az egyik legújabban tatarozott épület az I. C. Brătianu utcában - Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
hirek/2021/november/03/homlogzat.JPG
Újulnak az épületek, de még mindig rengeteg a tennivaló ezen a téren - Fotó: A szerző felvétele
hirek/2021/november/03/ph1.png
A macskaköves utcán is épületfelújításba kezdett nemrég egy tulajdonos - Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

Princz Csaba

Kereskényi: rendszerszintű megoldás kell
Kereskényi Gábort, Szatmárnémeti polgármesterét az oktatási intézmények fűtésszámlái kapcsán kerestük meg, hiszen fenntartóként az önkormányzat kell hogy kifizesse a kiállított számlákat.
130 éves az Északi Színház épülete
Az Északi Színház két társulata a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót. A díszelőadáson a Nemzeti Színház művészei léptek fel.
Sötét jövőt lát Kereskényi
Az óvodai, iskolai és bölcsődei közgazdálkodást kell átgondolniuk a polgármestereknek, mert nehéz lesz előteremteni a fűtés és világítás költségeit azután, hogy nagyot drágult az energia.
Cookie