×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Hőhullám keseríti meg mindennapjainkat

2013.07.29 - 17:18
Megosztás:
Hőhullám keseríti meg mindennapjainkat

A következő napokban is folytatódik a kánikulai időjárás. A szakemberek azt tanácsolják, 15-20 percenként igyunk meg egy pohár vizet, s fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére figyelmeztető jelzést bocsátott ki a kánikulai időjárásra való tekintettel. Ennek értelmében hétfőn Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj és Olt megyékben narancssárga, míg az ország 22 megyéjében, köztük Szatmár megyében is, sárga jelzésű hőségriadó van érvényben. Szatmár megyében ugyanakkor hétfőn 12 órától a hőkomfort-index a kritikus 80-as érték fölé emelkedett, 81-es szintet mutatva. Ez még elviselhetetlenebbé teszi számunkra a kánikulai meleget. Az előrejelzésből kiderül, hogy a 36-38 Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom kedden is megkeseríti a lakosság életét hazánkban, bár délutántól lehűlést és záporokat, zivatarokat jósolnak. A meteorológusok szerint a meleg időjárás augusztus 10-ig kitart.

A kánikulai időjárásra való tekintettel az egészségügyi miniszter, Eugen Nicolăescu felszólította a megyei közegészségügyi hatóságok és a sürgősségi szolgálatok vezetőit arra, hogy készítsék el a következő napok kánikulai időszakára vonatkozó beavatkozási terveket annak érdekében, hogy a lakosság egészsége ne kerüljön veszélybe. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője, dr. Dorina Dragoş-Guran megkeresésünkre elmondta, szombaton és vasárnap szerencsére kevés szatmári lett rosszul a hőség miatt. Ezenkívül minden önkormányzat felkészült arra, hogy szükség esetén hűsölésre alkalmas pontokat alakítsanak ki. A DSP és az önkormányzatok narancssárga hőségriadó esetén kell fellépjenek a lakosság védelme érdekében. Ebben az esetben kell elsősegélynyújtó pontokat is létesíteni. Addig a közkutak vize nyújt lehetőséget a felfrissülésre közterületen. A lakosság számára azt javasolják, hogy kerüljék a napon való tartózkodást 11 és 18 óra között, és igyanak meg naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot. 15-20 percenként meg kell inni egy pohár vizet, még akkor is, ha nem érezzük magukat szomjasnak. A folyadék fogyasztásán kívül ajánlatos a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, az alkohol és cukros italok fogyasztása viszont nem javallott. A gyermekek étkeztetésére külön hangsúlyt kell fektetni, elsősorban a megfelelő higiéniai előírások betartása a fontos, ugyanakkor azt is ellenőrizni kell, hogy az étel nem romlott-e. Ami a légkondicionáló berendezések használatát illeti, az egészségügyi szakemberek azt javasolják, úgy állítsák be, hogy a helyiség hőmérséklete 5 Celsius-fokkal legyen alacsonyabb, mint a kinti levegő hőmérséklete.

A kánikula a betegek számára még elviselhetetlenebb, így a szakemberek azt javasolják, hogy a krónikus betegségben szenvedő vagy pszichés problémákkal küzdő személyek kérjenek kezelőorvosaiktól tanácsot, hogyan alkalmazkodjanak a meleghez. Ami a kórházakban levő betegeket illeti, a DSP igazgatónője elmondta, sajnos nem minden kórteremben van légkondicionáló berendezés, azonban a műtőkben és a szükséges helyeken van. A kórházba beutalt személyek pedig vagy elviselik a meleget, vagy megoldásként otthonról hozott ventilátorral hűtik a helyiséget.

Cookie