×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Hivatalos az érettségi menetrendje

2020.05.28 - 15:21
Megosztás:
Hivatalos az érettségi menetrendje
Megjelent az idei érettségi vizsga menetrendjét szabályozó tanügyminisztériumi rendelet, melyet a Hivatalos Közlönyben is közöltek.

A Hivatalos Közlönyben megjelent menetrend szerint június 3–10. között zajlik a beiratkozás a megmérettetésre. Június 11–17. között ismerik el a diákok nyelvi és digitális kompetenciáit az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ által kidolgozott módszertan szerint — a szóbeli érettségi helyett.

Június 22-én román nyelv és irodalomból, a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok 23-án anyanyelvből, 24-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 25-én pedig a választható tantárgyból írnak a végzősök érettségi dolgozatot.

Az eredményeket június 30-án 12 óráig teszik közzé, fellebbezésre ugyanaznap 16 és 20 óra között lesz lehetőség, valamint másnap, július elsején 8 és 12 óra között. A megfellebbezett dolgozatokat elseje és 4-e között javítják újra, a végleges eredményeket pedig július 5-én teszik közzé.

Idén a koronavírus-járvány miatt bizonyos óvintézkedéseket kell betartani az érettségi vizsgákon: az ültetésnél figyelni kell arra, hogy kétméteres távolság legyen a diákok között. Azon tanulók, akik karanténban vannak, koronavírus-fertőzöttek, krónikus betegek vagy pedig a fertőzésnek és egyéb komplikációknak fokozottan kitett személyek, a szaktárca által kidolgozott, külön módszertan szerint fognak vizsgázni.

A járvány okozta helyzet miatt vizsgaközpontnak minősülhet minden olyan oktatási intézmény, ahol legalább 30-an iratkoznak be az érettségire. Ugyanakkor csak az az iskolaépület működhet vizsgaközpontként, amely megfigyelő kamerákkal van ellátva. Azt, hogy június végén hol lesznek vizsgaközpontok, június 8-án teszik közzé.

A puskázókat kizárják

A szabályok szerint most is hang- és képfelvétel készül a vizsgákon, ezeket az írásbeliket követően szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a vizsgabizottságok. Idén elég, ha csak egy tanár felügyel egy teremben, viszont a puskázókat, ahogyan az előző években is, szigorúan megbüntetik. Ha valakit csaláson érnek, azt kizárják az érettségiről, sőt, a soron következő két érettségiszesszióban sem vizsgázhat, hanem legközelebb 2021 augusztusában próbálhat oklevelet szerezni.

Most is tilos bevinni a vizsgaterembe táskát, füzeteket, könyveket, mobiltelefont vagy bármilyen elektronikai eszközt, amit puskázásra lehet használni.

Bumbuluţ Krisztina

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie