×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Hivatalos a városzászló

2021.11.11 - 06:41
Megosztás:
Hivatalos a városzászló
Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal
Szatmárnémeti zászlajáról döntött a kormány, az RMDSZ javaslatára hivatalosította a fejlesztési tárca által beterjesztett zászlót.

A szerdai kormányülésen elfogadták Szatmárnémeti frissen újratervezett zászlaját. Az elfogadott lobogó a város hivatalos szimbóluma lesz, jelentette be szerdán a megyeszékhelyi városháza, a döntésről az RMDSZ hírlevele is beszámolt.

„Számtalan példát ismerünk arra, hogyan lehet rosszul, céltalanul vezetni egy önkormányzatot. Szatmárnémeti azonban nem ilyen hely: Kereskényi Gábor és csapata 2016 óta bizonyítja, hogy lehet a munkát úgy is végezni, hogy a városban élő emberek érezzék, a döntések értük és velük együtt vannak. A kormány mai döntése is az ott élő polgárokért van, románokért, magyarokért, svábokért, más kisebbségekért. Fontos az aszfalt, a híd, de fontos az is, hogy a közösségnek erős önbizalma is legyen. Ehhez akartunk hozzájárulni, amikor Szatmárnémeti zászlaját hivatalosítottuk” — mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes. Hangsúlyozta: a most körvonalazódó nagykoalíció tárgyalásai során az RMDSZ ragaszkodni fog ahhoz, hogy a 2020 decemberében elfogadott kormányprogram nemzeti kisebbségekre vonatkozó részei, így a szimbólumok szabad használatának garantálása is megmaradjon.

Szatmárnémeti zászlaja fehér, három oldalán piros és kék, egyenlő oldalú háromszögek szegélyezik. A zászló közepén a település címere látható, amely fölött és alatt, három nyelven, románul, magyarul és németül megjelenik a település neve. Szatmárnémeti címere kék, rajta a szatmári vár látható, rácsos kapujában egy oroszlánnal.

Princz Csaba

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie