×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

HIV, hepatitisz és tébécé ellen

2021.12.07 - 19:48
Megosztás:
HIV, hepatitisz és tébécé ellen
Fotó: MTI
„Tisztességes hozzáférés, mindenki hangja számít!” — ezzel a szlogennel kampányol az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a HIV/AIDS, tuberkulózis és hepatitisz ellen.

Romániában a HIV/AIDS-fertőzés értékelési és monitorozási rendszerében kilenc regionális központ vesz részt, amelyek adatokat továbbítanak a Prof. Dr. Matei Balş Országos Fertőző Betegségek Intézete a HIV/AIDS-fertőzés monitorozásával és értékelésével foglalkozó osztályának. „Mint adataikból kiderül, 2020-ban 432 új HIV/AIDS-esetet jelentettek. Ez a szám az igazolt eseteket jelenti, tehát csak a jéghegy csúcsát, mert a fertőzés hosszú ideig tünetmentesen fejlődik, az AIDS előtti időszakban sokszor csak véletlenül derül ki, miközben a beteg megfertőzhet másokat vérrel, vágóeszközökkel, nem megfelelően sterilizált orvosi eszközökkel és védekezés nélküli közösüléssel” — írja a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP SM) lapunkhoz is eljuttatott közleménye.
A Prof. Dr. Marius Nasta Országos Tüdőgyógyászati Intézet Románia tuberkulózisfelügyeleti illetékes testülete az európai megfigyelő TESSY-rendszer számára 2020-ra vonatkozóan 11 618 tuberkulózisos esetet jelentett, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. „Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tuberkulózis tünetei nem túl specifikusak: ha a köhögés három hétnél tovább fennáll, és alacsony lázzal, éjszakai izzadással, gyengeséggel és fogyással jár, a legjobb, ha az illető tuberkulózisszűrésen is részt vesz. Ha a fertőzést korán felfedezik, megfelelően kezelik, a páciens teljesen meggyógyulhat” — emelik ki a szatmári közegészségügyiek.
A Fertőző Betegségek Megelőzésével és Felügyeletével foglalkozó Központ (CNSCBT) adatai szerint a vírusos hepatitisz B incidenciája csökkenő tendenciát mutat, és kisebb eltérésekkel, de ugyanez a trend folytatódik a vírusos hepatitisz C esetében. „Emlékeztetjük a lakosságot, hogy a hepatitisz B ellen lehetőségünk van védőoltással történő immunizálásra, de a hepatitisz C megelőzésére nincs védőoltás” — közölte a DSP.
A HIV-fertőzés, a tuberkulózis vagy a vírusos hepatitisz teljesen megváltoztatja az életet, nem csak az egészséget teszi tönkre, hanem növeli az elszegényedés, a kirekesztés és a megbélyegzés kockázatát is. A COVID-19-világjárvány feltárta társadalmainkban a mélyen gyökerező egyenlőtlenségeket. Ez az egészségügyi válság a legszegényebbeket és a legsebezhetőbbeket sújtja a legjobban. Ez a válság azonban egyben ébresztő is, lehetőség arra, hogy másként — jobban és együtt — tegyünk mindez ellen. A megbélyegzés és a diszkrimináció felszámolása elengedhetetlen e fertőző betegségek leküzdéséhez — hangsúlyozza közleményében a szatmári intézmény. A közegészségügy számára veszélyt jelentő fertőző betegségek — HIV, tébécé, vírusos hepatitisz — felszámolása sok szempontból attól is függ, hogy az emberek hogyan reagálnak a COVID-19-re. A COVID-19 oltással történő megelőzése is jelentősen segít az említett fertőző betegségek elleni küzdelemben, mivel az új koronavírussal szemben immunizált betegek kevésbé veszélyeztetettek, mint azok, akiket nem véd az oltás. Állítsuk meg a HIV-, tuberkulózis- és hepatitiszfertőzéseket, állítsuk meg a SARS-CoV-2-járványt! — üzeni a közegészségügy.

Bumbuluţ Krisztina

 

INSP: a január 10-16. között diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek 57 százaléka nem volt beoltva
A január 10-e és 16-a közötti héten igazolt új koronavírusos esetek 40,4 százalékát Bukarestben, illetve Kolozs, Temes, Suceava és Brassó megyében regisztrálták — közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).
A friss koronavírus-fertőzöttek 71,6 százaléka nem volt beoltva
Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) csütörtök esti tájékoztatása szerint a december 13-19. közötti héten a koronavírus halálos áldozatainak a 71,6 százaléka nem volt beoltva.
INSP: A múlt heti megbetegedések 44,5%-át Bukarestből, illetve Ilfov, Kolozs, Konstanca és Suceava megyéből jelentették
Az augusztus 9-e és 15-e közötti héten jegyzett koronavírusos megbetegedések 44,5%-át Bukarestből, valamint Ilfov, Kolozs, Konstanca és Suceava megyéből jelentették — közölte szerdán az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).
Cookie