×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Hitelszerződést kötött Románia az Európai Bizottsággal egy 15 milliárd eurós kölcsön felvételéről

2021.11.27 - 13:17
Megosztás:
Hitelszerződést kötött Románia az Európai Bizottsággal egy 15 milliárd eurós kölcsön felvételéről
Fotó: openaccessgovernment.org
Mintegy 15 milliárd eurós kölcsönt vesz fel Románia az uniós helyreállítási alap hitelkeretéből. Az erről szóló szerződést Adrian Câciu pénzügyminiszter pénteken írta alá az Európai Bizottsággal.

A pénzügyminisztérium szombati közleménye szerint a kölcsönt az országos helyreállítási tervben foglalt reformok megvalósítására fordítja majd a kormány.

Az összeget tíz részletben kapja meg Románia a hitel feltételeként megszabott reformok és beruházások teljesítése alapján. Az első részletet, mintegy 1,94 milliárd eurót a szerződés hatályba lépése után utalja az Európai Bizottság.

Az uniós helyreállítási alap hitelkeretéhez 2026. december 31-ig férhet hozzá Románia. A részleteket a lehívásuktól számított 30 éven belül kell törleszteni, amelyből az első tíz év türelmi idő.

Az ország mintegy 29,18 milliárd eurót hívhat le az uniós helyreállítási alapból, ebből 14,24 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás. AGERPRES

Az Európai Bizottság átutalt a pénzügyminisztériumnak 1,94 milliárd eurót
Átutalt 1,942 milliárd eurót az Európai Bizottság a pénzügyminisztérium jegybanki bankszámlájára - közölte csütörtökön a pénzügyi tárca.
A pénzügyminiszter szerint Románia nem tér le jövőre a hiánycsökkentési pályáról
Románia nem tér le jövőre az Európai Bizottsággal egyeztetett hiánycsökkentési pályáról - jelentette be a pénteki kormányülés után a pénzügyminiszter.
Hitelfelvételhez folyamodik a nagykárolyi önkormányzat
Hitelből finanszírozna több, a város fejlődéséhez szükséges beruházást a nagykárolyi önkormányzat. A hitelfelvétel részleteiről is döntöttek a csütörtök délben, elektronikus módon lebonyolított gyűlés keretében Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai.
Cookie