×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Vidék

„Hiszem, hogy van jövője a mezőgazdaságnak”

2020.10.17 - 16:07
Megosztás:
„Hiszem, hogy van jövője a mezőgazdaságnak”
Békés Arnold, egy mezőpetri mezőgazdasági cég vezetője már gyerekkorában megszerette a gazdálkodást. Az agrárfőiskola elvégzése után előbb alkalmazottként dolgozott egy cégnél, majd miután megszerezte a kellő tapasztalatot, egy rohamosan fejlődő céget hozott létre.

— A fiatalok közül kevesen választják a mezőgazdaságot mint életformát. Önt mi késztette arra, hogy ezen a területen valósítsa meg önmagát?

— A szüleim és a nagyszüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak. Valóban, a fiatalok többsége, ha belekóstol a mezőgazdasági munkába, megpróbál más területre menekülni, nálam ez fordítva volt. Már gyerekkoromban szerettem a növényeket és az állatokat, s mivel nem szerettem a matematikát és a fizikát, a kémia, biológia irányába indultam el. 2003-ban fejeztem be a nagyváradi egyetem agronómia szakát. Nem volt számomra idegen a mezőgazdaság, a családnak volt földje, az be volt adva a társulásba, én pedig arra törekedtem, hogy a saját lábamra álljak.

— A főiskola befejezése után mi történt?

— Előbb egy nagykárolyi cégnél voltam alkalmazásban, ahol vetőmagokat és növényvédő szereket árultunk. Ez a cég Erdély egész területén működtetett kirendeltségeket. Ennél a cégnél 11 hónapig voltam alkalmazva, nagyon sok kapcsolatot építettem ki, amelyeket később hasznosan tudtam felhasználni. Mezőpetriben 2005-ben nyitottam egy saját gazdaboltot, 2006-ban pedig Szaniszlón is. Van egy tápfeldolgozónk is, a saját boltokban a saját tápokat forgalmazzuk. Párhuzamosan elkezdtünk földet művelni már 2003-tól. Fokozatosan növeltük a területet, bérbe is vettünk földet. 2008-ban megnyitottuk a harmadik gazdaboltot, 2011-ben pedig a negyediket. Jelenleg 860 hektár szántóföld megművelésével foglalkozunk. Elsősorban kukoricát, búzát, repcét és napraforgót termesztünk, jövőre a napraforgót szójával helyettesítjük.

— Ha állandóan terjeszkednek, és mindig új szakterületeket indítanak be, az azt jelenti, hogy van igény a szolgáltatásaikra. Meddig érdemes terjeszkedni?

— A gazdaboltok mellett van egy inputcégünk, ez nagyon sok helyi termelőnek segít. Cégünk az inputforgalmazás területén maximálisan igyekszik a termelői igényeket kielégíteni, széles körű termékpalettával állunk partnereink rendelkezésére. Igény szerint akár előfinanszírozásként biztosítjuk az adott termőterületre szükséges, szakembereinkkel egyeztetett inputanyagokat. Ezek felhasználásához teljes körű szaktanácsadást biztosítunk, sőt, az általunk integrált termelők munkáját, eredményességét helyszíni szemlékkel is segítjük. Termelőink vetőmagszükségleteit is ki tudjuk elégíteni a jelenleg forgalomban levő fémzárolt kukorica-, napraforgó-, repce- és kalászosvetőmagokkal. 2019-ben létrehoztunk egy szárítótelepet, ez a második év, amióta működik. Búzát, repcét és kukoricát szárítunk, de inkább a kukoricára összpontosítunk. Tavasszal adunk vetőmagvakat gazdáknak, ősszel pedig felvásároljuk a terményt.

— A földtulajdonosok nem szívesen társulnak, pedig az önök példája is igazolja, hogy társulási formában lehet eredményeket elérni, ugyanis így lehet nagyobb pályázati összegeket lehívni. Önök pályáznak?

— 2017-ben megalakítottunk egy termelőszövetkezetet, ezzel nyertünk egy pályázatot a vidékfejlesztési minisztérium kiírásán. Nagykárolyban létrehozunk egy tizenötezer tonna/órás szárítót és három darab háromezer-ötszáz tonnás silót, valamint egy hideg olajprést. A szövetkezetbe azokat a kisebb farmereket próbáltuk összefogni, akik próbálkoznak az importkereskedelemmel. A szövetkezetbe nyolc gazda tömörül Kaplonyból, Majtényból, Mezőpetriből és a Bihar megyei Érkörtvélyesről. Van egy vezetőtanács, de a nagy döntéseket a tagsággal közösen hozzuk meg.

— Úgy tudom, állattartással is foglalkoznak. Megéri?

— Az elmúlt év őszén vásároltunk angus húsmarhát. Tizenhárommal kezdtük, jelenleg hatvankét fős állományunk van. Ezt a részleget is szeretnénk bővíteni. Van egy angusmarha-szövetkezet Szebenben, ezen keresztül fogjuk az első marhákat értékesíteni. Nem az élő állatot szeretnénk értékesíteni, hanem az érlelt húst. Három-hat hónap érlelés után adjuk majd el a húst éttermeknek vagy feldolgozóknak.

— Hány embert foglalkoztat?

— Jelenleg tizenkilenc ember van alkalmazásban, s remélem, ez a szám nőni fog. Meglepett, hogy ez év tavaszán, amikor korlátozták az emberek mozgását, nagyon sokan kezdtek el háztáji csirketartással foglalkozni, olyanok, akik régebben folytattak ilyen tevékenységeket, de a kényelem miatt abbahagyták, és olyanok is, akik nem végeztek ilyen tevékenységet, most viszont úgy érezték, ez nyújt biztonságot számukra. Nagyon sokan vásároltak csirketápot és vásárolnak most is. Én hiszem, hogy van jövője a mezőgazdaságnak, ha azt szakszerűen végezzük.

Elek György

Mezőpetri a megmaradás útján
Karádi Csaba, Mezőpetri község leköszönő polgármestere sokat tett a község fejlesztéséért, nagyon sok eredményes kapcsolatot hozott létre, s ezt tenné a jövőben is, ha erre lehetőséget kap.
Verseny vállalkozni  vágyó diákoknak
Közös pályázat révén kívánja vonzóvá tenni a vállalkozói utat a középiskolások számára a Romániai Vállalkozásokért Egyesület és magyarországi partnere, a Revita Alapítvány.
Mezőgazdasági támogatások:  folyósítja az előleget az APIA
A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) október 16-án elkezdte a 2020-as évre járó támogatások előlegének folyósítását: a kampány keretében a jelzett időpontban 30 005 gazdának utalt át 135 403 738,82 eurót — tájékoztatta szerkesztőségünket az ügynökség Szatmár megyei kirendeltsége.
Cookie