×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Nagykároly

Himnusz 200 — változatos rendezvények a magyar kultúra szolgálatában

2023.01.19 - 20:53
Megosztás:
Himnusz 200 — változatos rendezvények a magyar kultúra szolgálatában
Kölcsey szülőfalujában is a himnusz lesz a központi téma (Fotók: Végh Balázs)
Számos program közül válogathatnak mindazok, akik csatlakoznának az idén 200 éves Himnusz apropóján megrendezett magyar kultúra napja rendezvényeihez Sződemeteren, Szatmárcsekén, Tasnádon, Nagykárolyban, Csanáloson.

Nagykárolyban már kedden, január 17-én megkezdődtek a programok, ugyanis az Elméleti Líceum alsó tagozatosai, mintegy 460 diák Lőrincz Szilveszter zenetanár vezényletével közösen énekelte el nemzeti imánkat. Pénteken, január 20-án, reggel 9 órakor az Elméleti Líceum, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum és a Nagykárolyi Művelődési Központ növendékei közreműködésével verses-zenés-táncos előadásra kerül sor, illetve Zima Anna Magyar kulturális örökségünk címmel tart majd bemutatót a Károlyi-kastélyban.
A városi múzeum és a kastély idegenforgalmi szakosztálya hungarikumokból rendez tárlatot, amelynek megnyitóján, 11 órától tárlatvezetésre is sor kerül majd.
A városi könyvtár két tematikus kiállítással készül: az egyik Kölcsey Ferenc életét és pályáját, a másik pedig az 1800-as években kiadott könyveket helyezi a középpontba.

Január 22-én, vasárnap, 18 órától a színház előtti téren csoportos versmondást tartanak, ahol kivetített szöveg alapján Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét szólaltatják meg. Az esemény szervezője a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület.
A Városi Színház színpadán a budapesti 100 Tagú Cigányzenekar ad koncertet 16 órától az Ady Endre Társaság szervezésében, a magyar kultúra napja alkalmából. Az előadásra rekordidő, alig két nap alatt elfogyott az összes belépő. A fellépést az előadók a Szatmárnémeti Északi Színházban is megismétlik aznap, 19 órai kezdéssel.

Tiszteletadás a bölcsőnél és a sírnál is

hirek/2023/januar/szcseke-2.jpg

A költő szülőfalujában, Sződemeteren szeretettel várnak minden érdeklődőt január 22-én,15 órától a Kölcsey-emlékházhoz és a helyi református templomhoz a Himnusz befejezésének 200. évfordulóján. 
Az ünnepséget ft. Bogdán Szabolcs, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke nyitja meg igehirdetéssel, az egybegyűlteket Pakulár István házigazda lelkipásztor köszönti, nemzeti imánk irodalmi vonatkozásairól pedig dr. Végh Balázs Béla irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi docens értekezik majd. Ezt követően ünnepi beszédet mond Várnai Szabolcs kolozsvári konzul, Nagy Szabolcs parlamenti képviselő (RMDSZ) és Marian Gheorghe Sződemeter polgármestere. A templomi ünnepség keretében zászlóavatásra is sor kerül, amelyet Pécsi L. Dániel jelképtervező és dr Kis Boáz, a Magyar Népfőiskolai Kollégium ügyvezető elnöke vezet majd le. Ezt követi a sződemeteri gyerekek rövid ünnepi műsora Dakó Renáta magyartanár irányításával. A templomi ünnepség Pakulár Julianna, a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ intézményvezetője zárszavával és a Himnusz közös eléneklésével ér véget. A költő szobrának megkoszorúzását követően a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központban Tóth István fotóművész kiállításának megnyitójára kerül sor.

A hagyományos szatmárcsekei rendezvényre szintén vasárnap, január 22-én kerül sor, helyi idő szerint délelőtt 10 órától a református templomban, ahol igét hirdet Fekete Károly református és Palánki Ferenc római katolikus püspök. A megemlékezésen közreműködik Csikos Sándor Kossuth- és Jászai-díjas színművész, valamint a debreceni Kodály Kórus is. Az idén a Kölcsey-emlékpakettet Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy és Varnus Xavér orgonaművész veheti majd át. Az esemény a költő sírjánál koszorúzással ér véget.

Kulturális rendezvényekkel ünnepelnek

Az RMDSZ tasnádi szervezete és a helyi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület kötetlen beszélgetésre hív minden korosztályt a Caritas nagytermébe január 20-án, pénteken, 17 órára. Az esemény keretében mindenki elmondhatja, felolvashatja kedvenc versét, saját írását, bemutathatja, hogy mit jelent számára a magyar kultúra. A tervezett program szerint a rendezvény közös versmondással zárul, Kölcsey Ferenc Himnusz című versét a résztvevők együtt fogják elmondani. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a közös ünneplésre.
Csanáloson a Kaplonyi Amatőr Szinjátszó Társulat (KASzT) tagjai Rejtő Jenő Úrilány szobát keres című vígjátékát adják elő, Varga Sándor rendezésében január 22-én, vasárnap, 19 órától a helyi kultúrotthonban.

Végh Balázs

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!