×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
enyhe eső
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Hiánypótló és nagyon várt műhelyeket indít az Aranykapu

2023.11.19 - 17:07
Megosztás:
Hiánypótló és nagyon várt műhelyeket indít az Aranykapu
Az Aranykapu Kulturális Egyesület az elmúlt években rengeteg népszerű hagyományőrző foglalkozást, műhelyt és tábort szervezett a gyerekeknek
Az Aranykapu Kulturális Egyesület két új műhely kapuját is kitárja az érdeklődők előtt: Feketerigó dalolókör indul a népdalok és az éneklés szerelmeseinek, az Égigérő Meseműhely pedig élőszavas mesemondással és közös meseszövéssel várja a gyerekeket.

Nezezon Enikőtől, az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy az elkövetkező napokban két újabb, sokak által várt, hiánypótló műhelybe is várják a jelentkezőket.

November 20.-tól indul a Feketerigó dalolókör, melyben hétfőnként 14–15 óra között a 6–9 évesek, 15–16 óra között pedig a 10–14 évesek énekelhetnek együtt Mátyás Erika-Judit zenetanárnővel. A foglalkozásnak a Szatmár Megyei Könyvtár székhelye ad otthont, a Iuliu Maniu utca 2. szám alatt. Karácsonyra hangolódva népi kántákkal kezdenek, majd vízkereszt után szatmári, mezőségi, szilágysági kalotaszegi és csángó népdalokkal foglalkoznak.

A dalolókör igénye már régóta megfogalmazódott, hiszen rengeteg olyan gyermek és fiatal van a szatmárnémeti iskolákban, aki szívesen, szívvel-lélekkel énekel szabadidejében. Rájuk számítanak elsősorban a műhelyben – tudtuk meg Nezezon Enikőtől.

Mint mondta, az év folyamán nagy örömükre szolgált, hogy Mátyás Erika zenetanár, az egyesület alapító tagja, visszatért a gyermeknevelési szabadságot követően, a pedagógus pedig már a nyári táboraikból is aktívan kivette a részét. A gyermekek és fiatalok számára a nyári foglalkozások során is szervezett énekes-zenés foglalkozásokat, ekkor döntötték el, látva az igényt, hogy szükség van egy daloló-körre, ahol nem feltétlenül énekversenyekre és rendezvényekre készítik fel a résztvevőket, hanem pusztán a közös éneklés öröméért gyűlnek össze.

Együtt énekelni örömöt és vidámságot okoz, felemelő közösségi élmény, oldja a feszültséget és javítja a hangulatot. A Feketerigó dalolókör azokat a diákokat szólítja meg, akik számára örömforrás az éneklés, fejlesztenék e képességüket, egyben elmélyülnének térségünk népi hagyományaiban, felidéznék a legszebb kántáinkat és népdalainkat. Érdeklődni a 0740-035-323-as (Mátyás Erikánál), illetve a 0744-687813-as telefonszámon (Nezezon Enikőnél) lehet.

Égigérő Meseműhely

Nem ez az egyetlen új műhely, amellyel az Aranykapu Kulturális Egyesület a tanulókat várja. November 21-től, keddenként a Fonó-Házban, heti rendszerességgel az Égigérő Meseműhely nyitja meg kapuját, sok-sok élőszavas mesemondással, közös meseszövéssel, játékkal és citeraszóval, mindezt pedig egy helyi mesemondó, Pándi Zsolt vezetésével.

A mesedélutánok és mese-estek nem ismeretlenek az Aranykapu programjait látogató gyermekek és felnőttek előtt, hiszen korábban is szerveztek több ízben ilyen rendezvényeket, sőt, mesetábort is, ahonnan nem hiányoztak a meséken alapuló játékok, a mesemondók történeteinek meghallgatása, közös meseszövés és egyéni mesélés. A magyar és más népek meséi nyomán egy új, izgalmas világba kalauzolták a hallgatóságot.

Ilyen varázslatos foglalkozásra várják jövő héttől rendszeresen a főként 6–9 év közötti tanulókat. Érdeklődni, jelentkezni lehet a 0748-865-119-es (Pándi Zsoltnál), illetve a 0744-687-813-as telefonszámon (Nezezon Enikőnél).

Csatlakozzanak az Aranykapu foglalkozásaihoz!

A szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület lassan-lassan két évtizede közvetíti a magyar hagyományokat, szellemi és tárgyi anyanyelvünket, szerves kultúránkat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Az elmúlt évek folyamán számtalan kulturális rendezvényen szerepeltek úgy résztvevőként, mint szervezőként is, székhelyükön, a Fonó-Házban pedig kézműves műhelyeket, rajz- és festészet műhelyt, népzene-oktatást, játékos angol nyelvműhelyt; családi ünnepvárókat, előadásokat, tematikus rendezvényeket szerveznek, valamint ugyancsak a Fonó-Ház ad otthont a nyaranta szervezett napközis táboroknak és alkotóheteknek.

Az egyesületnek a most induló Feketerigó dalolókör az Égigérő Meseműhely mellett, több, nagyon kedvelt állandó műhelye is van, melyekbe gyermekeket és fiatalokat, sőt, felnőtteket is várnak.  „A rendszeresen szervezett foglalkozásokba folyamatosan várjuk a jelentkezőket!” – közölte érdeklődésünkre Nezezon Enikő.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület tevékenységeiről, műhelyeiről minden fontos tudnivalót megtalálnak az érdeklődők a www.aranykapu.ro oldalon.

Bumbuluţ Krisztina

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!