×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Vidék

Hétvégén ünnepel Avasújváros

2022.08.01 - 11:39
Megosztás:
Hétvégén ünnepel Avasújváros
István, a király, a Vén Európa és számtalan jól ismert nóta várja a fesztiválozókat Fotó: kulturvilag.hu
Ismét kitárul az Avas Kapuja — az avasi magyarság egyetlen fesztiváljának óvodaátadással, arany- és gyémántlakodalmasok köszöntésével, focival, utcabállal, Kerozin- és Varga Miklós-koncerttel, tűzijátékkal adják meg a módját.

Hétvégén, vagyis augusztus 6–7-én ismét kitárul Avasújvárosban az Avas Kapuja, a megyei tanács által is támogatott fesztivál szombaton délelőtt hagyományosan a sport, pontosabban a focilabda bűvkörében rajtol a futballpályán. A községközponti nagyszínpadon 19 órától kezdődnek a koncertek: elsőként Stephanie Barbara lép a mikrofonok mögé, őt 20 óra 30 perctől az Aris együttes váltja, 22 óra 30 perctől a Phoenix SM koncertje már utcabállá is bővül, s akinek ennyi nem elég, az az éjfélkor kezdődő szabadtéri utcabálban táncolhat hajnalig.
Vasárnap 10 órától ünnepi istentisztelettel folytatódik a rendezvénysor, amelyet a templomudvaron álló kopjafa koszorúzása, az elszármazottak köszöntése, valamint a Hősök emlékművének koszorúzása követ. 

A múlt előtti főhajtást a jövőbe tekintés váltja, ugyanis 11 óra 30 perctől felavatják az óvoda épületét (amelyben, mint Majláth Gábor, Avasújváros polgármestere lapunknak elmondta, szeretnék, ha a normál programú helyett hosszított programú ovi működne), természetesen a két testvértelepülés, Petneháza és Kállósemjén küldöttségének részvételével, majd az aranylakodalmasokat és idén egy gyémántlakodalmat ünneplő házaspárt köszöntik — „akik saját hagyományaink szerint nem csak a szokásos virágcsokrot, borítékot kapják, de díszebédet is adunk számukra, hiszen az ünneplés így kerek” — fogalmaz Majláth Gábor polgármester.

A színpadon 17 órától mutatják be tudásukat az óvoda és az általános iskola gyerkőcei, akiket 18 órától Iulia Bălaj, 18.45-től pedig Butka Isti követ. A ritmusok 19.30-tól változnak: jól ismert és közkedvelt operettslágerek csendülnek fel a debreceni operaművészek előadásában, 20.30-tól pedig újabb dallamváltás következik: a Kerozin ragadja magához a mikrofont.
A tombolasorsolást követően, 22 óra 30 perctől más stílusú, de igencsak jól ismert slágerek következnek — hiszen túlzás nélkül generációk nőttek fel a Vén Európán, és az István, a király dalain — Varga Miklós és a Band másfél órás koncertjén, 
s éjfélkor tűzijáték zárja az Avas Kapuját. 
A fesztivál előkészítéseként a szervezők arra kérik mindazokat, akik portékáikat standon, sátorban szeretnék kínálni a rendezvény ideje alatt, hogy mielőbb jelentkezzenek a polgármesteri hivatalban.

Szabó Kinga Mária