×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Hétfőtől lehet befizetni az adókat Nagykárolyban

2021.01.13 - 09:26
Megosztás:
Hétfőtől lehet befizetni  az adókat Nagykárolyban
A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal keretében működő Helyi Adók és Illetékek osztály munkatársai közleményben tudatták az idei évre vonatkozó adóbefizetési feltételeket.

 Mint közleményükből kiderül, a 2020-as évhez képest az infláció mértékéhez igazítva, 3,8 százalékkal emelkedett az idei adókötelezettség mértéke. Ezt az emelést a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium hivatalos oldalán megjelent információk alapján léptették életbe.
Amennyiben március 31-ig befizetik a 2021-es évre vonatkozó helyi kötelezettségeik egészét, mind a magán-, mind pedig a jogi személyek 10% kedvezményt kapnak. Késlekedés esetén az összeg emelkedik, 2 százalékkal havonta vagy a hónap töredékéig.
A helyi adókat és illetékeket a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal székházában megtalálható pénztárnál lehet kifizetni január 11-től kezdődően, méghozzá mind készpénzzel, mind pedig bankkártyás utalással. Szintén eleget tehetnek az adófizetők ebbéli kötelezettségüknek a hivatal http://www.municipiulcarei.ro honlapjának online fizetés/plăţi online felületén is.
Az intézmény munkatársai ugyanakkor emlékeztetik azon nagykárolyiakat, akik több ingatlannal is rendelkeznek, hogy ötévente frissíteniük kell a nem lakóingatlanként szereplő épületük adóztatási értékét jelző okmányt. Az értékelést egy engedéllyel rendelkező személynek kell végeznie. Amennyiben ez az aktualizálás nem történik meg, az adott ingatlanra befizetendő adó 2 százalékkal magasabb összeg lesz a 2021-es évre vonatkoztatva. Azok számára, akik aktualizálják az okmányt, ez az összeg 0,2 százalékkal emelkedik.
Ezt a procedúrát nemcsak a magán-, hanem a jogi személyeknek is el kell végeztetniük abban az esetben, ha az adott ingatlanról nem készült az utóbbi három évben az adóztatási értéket jelző okirat.
„Bővebb tájékoztatásért, kérjük, forduljanak a hivatal adó- és illetékügyi osztályához. Ez az egyetlen, amely hitelesen és pontosan tud tájékoztatni arról, hogy az egyéneknek vagy cégeknek pontosan mekkora kötelezettségük van a helyi költségvetéssel szemben. Az irodát hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, míg pénteken 8 és 13 óra között lehet személyesen megkeresni, vagy a 0261.865.382-es és a 0261.861.694-es telefonszámon lehet tájékoztatást kérni” — tudatta Maria Liliana Fogaş, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal adó- és illetékügyi osztályának vezetője.

Adókönnyítések bárkinek
A cégmentő támogatások mellett az adó- és illetékfizetés halasztásának lehetőségét is fenntartja cégeknek és magánszemélyeknek az ANAF.
Két légzéstámogatót kapott a nagykárolyi kórház
Ezen a héten adta át a szatmári Rotary Club a Nagykárolyi Városi Kórháznak az adományokból megvásárolt két életmentő oxigénterápiás készüléket és a használatukhoz szükséges fogyóeszközöket.
Kulcsrakész a nagykárolyi oltási központ
Pénteken délelőtt az utolsó simításokat végezték a nagykárolyi oltási központban. Mint ismeretes, Szatmár megye 12 vakcinaközpontjának egyikét Nagykárolyba helyezték ki annak érdekében, hogy az ehhez a körzethez tartozóknak ne kelljen messzire utazniuk ahhoz, hogy beoltathassák magukat.
Cookie