×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Hétfőn kezdődik az őszi érettségi szesszió

2020.08.22 - 11:00
Megosztás:
Hétfőn kezdődik az őszi érettségi szesszió
Csaknem 48 ezren iratkoztak be a hétfőn kezdődő őszi érettségi vizsgára — közölte az oktatási minisztérium. Szatmár megyében több mint félezer írásbelizőt várnak a vizsgaközpontokba.

Közel 43 ezren akarnak érettségi oklevelet szerezni az őszi vizsgaszesszióban. A szaktárca közleménye szerint több mint 24 900-an idén fejezték be a tanulmányaikat, és mintegy 17 800-an vannak azok, akik korábbi évfolyamok végzősei. Az oktatási miniszter erre vonatkozó rendelete szerint az őszi érettségi vizsga augusztus 24-e és szeptember 5-e között zajlik. A jóváhagyott menetrend szerint augusztus 24-én román nyelv és irodalomból, 25-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 26-án a szaknak megfelelő választott tantárgyból, 27-én pedig anyanyelvből írásbeliznek a végzősök. A nyelvi és digitális kompetenciák felmérésére ezúttal sem szerveznek szóbeli vizsgát, hanem elismerik a tanulók év közben kapott jegyeit, ahogy az a nyári érettségin is történt. Ez a folyamat augusztus 28-án, 31-én és szeptember 1-jén zajlik majd.

Szatmár megyében 542 vizsgázót várnak az írásbelikre, Szatmárnémetiben pedig három vizsgaközpontot alakítanak ki: a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Ioan Slavici Főgimnáziumban és a Ion I. C. Brătianu Műszaki Líceumban — tudtuk meg Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelőtől, aki azt is hozzátette, hogy a szatmári dolgozatokat egyelőre nem tudni, hogy hol javítják majd, de nagy valószínűséggel regionális javítóközpontokat alakítanak ki, s ezek egyikébe szállítják a végzőseink érettségi tesztlapjait.

A hatályos törvényi előírásoknak megfelelően ahogyan júniusban, érkezéskor a tanároknak és diákoknak egyaránt megmérik a testhőmérsékletét most is. Ahhoz, hogy bemehessenek a terembe, testhőmérsékletük nem haladhatja meg a 37,3 Celsius-fokot. Minden vizsgaközpont biztosít maszkokat és kézfertőtlenítőt a diákok számára, a bejáratoknál fertőtlenítő szőnyeget helyeznek el. A padlót, asztalokat, székeket, kilincseket is fertőtleníteni kell, a termekben pedig úgy kell elhelyezni a padokat, hogy a tanulók között legyen 2 méter távolság.

A vizsgázóknak három óra áll a rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrák, rajzok elkészítéséhez pedig ceruzát használhatnak. Semmiféle, számolásra alkalmas eszköz nem lehet náluk, és csak a teremben kiosztott papírt használhatják.

Minden termet kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt — figyelmeztet a minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión.

Az írásbeli vizsgák eredményeit szeptember 2-án 12 óráig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap 14 és 20 óra között lehet benyújtani, elektronikus úton is. Az eredményeket — akárcsak a nyári érettségin — ezúttal is név nélkül közlik. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket szeptember 5-én ismertetik.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. Az idei érettségi nyári kiírásán a végzősök 64,5 százalékának sikerült a vizsgája.

 

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie