×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Hétfőn becsengetnek

2021.09.11 - 08:00
Megosztás:
Hétfőn becsengetnek
Fotó: SZFÚ archív
Legtöbb 1,5 órás tanévnyitók, szabadtéren is maszkosan, és a tanintézmények 50 méteres körzetében is kötelező lesz a maszkviselés.

Hétfőn megfellebbezhetetlenül vége a nyári vakációnak, Szatmár megye tanintézményeiben is becsengetnek, ám, akárcsak tavaly szeptemberben, az iskolakezdés, mint ahogy az egész tanév is a koronavírus no meg a megelőzési szabályok árnyékában zajlik majd — kezdve rögtön a tanévnyitóval: ekkor ugyanis a szabadtéri (iskolaudvar, sportpálya) ünnepségeken résztvevők számára is kötelező a maszk viselése, és az ünnepség összességében nem lehet hosszabb másfél óránál. A tanévnyitón csak az előkészítős és ötödik osztályos diákoknak a szülei vehetnek részt, de az iskola épületébe ők sem léphetnek be.

Azt már valamennyi szülő tudja, hogy a legújabb határozatok értelmében a 2021/2022-es tanévben az oktatás formáját tekintve a 6 ezrelékes fertőzöttségi szint lesz a vízválasztó: amennyiben egy település indexe meghaladja a 6 ezreléket, minden tanintézményben online oktatást rendelnek el, és még a tananyagpótló tevékenységeket is fel kell majd függeszteni — kivételt a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetek képeznek, és ezekben a terápiás foglalkozásokat is folytatni lehet; illetve a bölcsődék és az óvodák is nyitva maradnak.

E szabály értelmében hétfőn Szatmár megye 131 oktatási intézményének zömében fizikai jelenlétes tanítás kezdődik — viszont Batarcs, Bikszád, Kányaháza, Komorzán, Kisgérce, Tartolc és Turc iskoláinak a diákjai online tanulnak majd, valamint a magas fertőzöttségi szint okán, illetve gyakorlati okok (a főépület felújítását még nem fejezték be) miatt is az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum is online oktatással indítja az évet.

A megyei vészhelyzeti bizottság a közegészségügyi igazgatóságtól kapott adatok alapján minden hét pénteki napján dönt arról, hogy a következő héten milyen formában történik majd a tanítás a településeken.

Ha koronás lesz egy diák

Alapkövetelménynek számít(ana), hogy a fertőzés tüneteit mutató tanuló ne menjen iskolába, a szülők pedig értesítsék az oktatási intézményt és a családorvost is… Amennyiben egy diákról kiderül, hogy koronavírusos, óvodában és az előkészítő–VI. osztályokban az egész csoport/osztály 14 napos online oktatásra tér át — azonban a 8. naptól visszatérhetnek a jelenléti oktatásra, amennyiben gyorstesztet végeznek a diákokon, s értelemszerűen az eredmény minden gyermek esetében negatív. Fontos: a tesztelést megtagadó szülők gyermekei számára online folytatódik a tanítás a nyolcadik nap után is, egészen a 14. napig. Ha a fertőzés VII–XII. osztályban fordul elő, a beoltott vagy a fertőzésen az elmúlt 180 nap során átesett diákok fizikai jelenléttel folytathatják a tanulást, míg a többiek online oktatásra térnek át 14 napig (s akárcsak az elemisták esetében, számukra is adott a lehetőség, hogy a 8. napon gyorstesztet végeztessenek, majd a negatív eredménnyel hamarabb visszatérjenek a jelenléti oktatásba).

Maszk: hol kell és hol nem?

A tanintézmény 50 méteres körzetében is kötelező az orrot-szájat takaró maszk viselése — döntöttek tegnap a megyebeli hatóságok, s nem véletlenül, hiszen a tanítási nap végén nem ritkán valóságos csoportosulások alakulnak ki az iskolák kapui körül, a kisdiákokat váró szülők-nagyszülők körében.

Nem újdonság: az iskola épületén belül mind a diákok, mind a pedagógusok, tanügyi személyzet számára kötelező a maszkviselés az osztálytermekben és a folyosókon, viszont szabadtéren (iskolaudvar, sportpálya stb.) nem — a maszk szigorúan csak textil vagy egészségügyi lehet, bármilyen más típusú „arctakaró” viselése tilos (kivétel a speciális oktatásban tevékenykedő pedagógusok esetében az arcpajzs (vizieră). Nem kötelező a maszkviselés a zárt térben tartott tornaórán sem, amennyiben az adott település fertőzöttségi szintje nem haladja meg a 2 ezreléket; ha meghaladja ezt az indexet, akkor csak a szabadtéri tornaórák mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól (amikor az időjárási körülmények miatt már nem lehet kint megtartani a tornaórát, el lehet halasztani azt, vagy más, egészségnevelési tevékenységekkel helyettesíteni).

Szabó Kinga Mária

 

Kevesen jelentkeztek a vizsgára
Véget ért az igazgatói és aligazgatói tisztségekre jelentkezők dossziéinak ellenőrzése, derül ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség honlapján, a satmar.ro-n közzétett adatokból.
Sorin Cîmpeanu: hétfőtől ellenőrzik az iskolákban az egészségvédelmi szabályok betartását
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, hogy október 4-én, hétfőn elkezdik az iskolákban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos valamennyi egészségvédelmi szabály betartásának ellenőrzését.
Diákok nemzetisége a magyar iskolahálózatban
Az Erdélystat legújabb elemzése a diákok nemzetiségét vizsgálta a magyar iskolahálózatban. A portál az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2018/2019-es tanévére vonatkozó és a saját 2019-es felmérésének az adatait foglalta össze.
Cookie