×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
11 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

Helyeslik az RMDSZ kormányzati szerepvállalását az EMSZ vezetői

2020.12.17 - 16:40
Megosztás:
Helyeslik az RMDSZ kormányzati szerepvállalását az EMSZ vezetői
Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) helyesnek tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részt kíván vállalni Románia kormányzásában a következő négy évben.

Erről Csomortányi István és Mezei János társelnökök beszéltek szerdán délután, az EMSZ-RMDSZ együttműködési megállapodás értelmében megválasztott Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán parlamenti képviselőkkel közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatójukon.
    Mindkét társelnök hangsúlyozta: sikeres volt az a rendszer, mely alapján az önkormányzati választásokon jelöltjeik versenyeztek, a parlamenti választásokon pedig összefogtak az RMDSZ-szel. Úgy vélték: ennek is köszönhető, hogy az RMDSZ meg tudta őrizni parlamenti mandátumainak számát. Az összefogás eredményeként jutott az EMSZ két képviselője az RMDSZ listáján a román parlament alsóházába.
    Csomortányi István hozzátette: az EMSZ parlamenti képviselőinek az is feladata lesz, hogy segítsék az EMSZ-es polgármesterek bukaresti ügyeinek intézését. Hangoztatta: mindenben partnerei lesznek az RMDSZ-nek, ami a magyar közösség érdekeit szolgálja.
    Mezei János azt tartotta fontosnak, hogy az RMDSZ-szel kötött megállapodásban rögzített pontokat meg tudják valósítani.
    Kulcsár-Terza József elmondta, hogy a képviselőház emberi jogi bizottságában szeretné folytatni azt a munkát, amelyet az elmúlt parlamenti ciklusban megkezdett. Zakariás Zoltán hozzátette: az egészségügyi bizottságban dolgozna legszívesebben, hiszen ő az egyedüli orvos az RMDSZ alsóházi frakciójában.
    Csomortányi István újságírói felvetésre elismerte, hogy Biharban nem működött jól az összefogás a kampányban. A partiumi megyében az idők során éles ellentét alakult ki az RMDSZ és az EMSZ helyi vezetői között. Úgy vélte, járna egy bocsánatkérés az RMDSZ részéről, amiért az önkormányzati választások kampányában nemzetárulóknak titulálták az EMSZ jelöltjeit. Arra az újságírói felvetésre, hogy megtörténhet, hogy bihari RMDSZ-es politikusok kerülnek miniszteri vagy házelnöki tisztségekbe, Csomortányi István kijelentette: nem egyszerűsítené a magyar-magyar párbeszédet, ha terhelt múlttal rendelkező személyek jutnának kulcspozíciókba. Hozzátette: azért dolgozik, hogy az erdélyi közéletben ne a Bihar megyei állapotok váljanak elfogadottá.
    A társelnökök az MTI kérdésére azt tartották fontosnak, hogy az EMSZ és az RMDSZ között legyen folyamatos kommunikáció. Mezei János hozzátette: ígéretet kaptak Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől, hogy a fontos döntések előtt egyeztetnek. Mezei azt is megjegyezte, hogy az EMSZ-nek is vannak olyan szakemberei, akiket a kormány megalakulása után jó szívvel tudnak ajánlani különböző kormányzati tisztségekbe.

 

Miután zsarolásért elítélték, Mezei János lemond az EMSZ elnöki tisztségéről
Sajtótájékoztatón jelentette be Mezei János, hogy a bírósági ügyében született kedvezőtlen ítéletet követően lemond az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöki tisztségéről.
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség
A bíróság jogerős határozata nyomán, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójának eredményeként, megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), amely immár bejegyzett pártként vállalkozik az erdélyi nemzeti oldal képviseletére. 
Együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ és az EMSZ
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megállapodott az erdélyi magyar közösség országos ügyeinek összehangolt képviseletéről és a parlamenti választásokon való együttműködésről - közölte hétfőn az RMDSZ.