×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Helikopter-balesetben meghalt az ukrán belügy vezetősége, és gyermekek is

2023.01.18 - 11:11
Megosztás:
Helikopter-balesetben meghalt az ukrán belügy vezetősége, és gyermekek is
A helikopter egy óvoda mellett zuhant le az ukrajnai Brovari városában, Kijev közelében szerdán. Eddig 18 halottról, közöttük két gyermekről, és 29 sérültről, köztük 15 gyermekről adtak hírt. A rendőrség jelentése szerint a brovari helikopter-szerencsétlenségben az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette.


Ihor Klimenko, Ukrajna nemzeti rendőrségének vezetője megerősítette: „A repülőgép-szerencsétlenség következtében meghalt a belügyminisztérium vezetősége: Gyenyisz Monasztirszkij miniszter, az első miniszterhelyettes, Jevhen Jenin és az államtitkár.”
Összesen 18 ember haláláról tudunk, köztük 2 gyermekről. A halálos áldozatok közül 9-en voltak a forgószárnyas fedélzetén. 29 sérült kórházban van, köztük 15 gyermek. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik. A helyszín vizsgálata folyamatban van — írta a rendőrség vezetője. A szerencsétlenségben a rossz látási viszonyok is közrejátszhattak.

Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy a Kijev környéki Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálat feladatait látta el. „Sajnos ez történt az Állami Mentőszolgálat helikopterével, amely éppen a feladatát végezte. Jelenleg Ukrajna-szerte van bizonyos számú ilyen helikopter, amelyek az ország védelmében látnak el feladatokat.”

A háborús helyszínek legveszélyesebb helyein járt az ukrán belügyminiszter

Az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij, aki a szerdai helikopterbalesetben meghalt, „hihetetlenül aktív” volt a háborúban – közölte Deborah Haynes, a Sky News biztonsági és védelmi szerkesztője. Szerinte a baleset „igazán sokkoló fejlemény”, és a teljes körű invázió óta ez az első alkalom, hogy a kormány egy minisztere meghalt.
Haynes szerint a belügyminiszter „hihetetlenül aktív” volt az ukrajnai háborúban, és gyakran járt a háborús helyszíneken és az ország legveszélyesebb helyein. Mint fogalmazott, „néhányszor találkoztam vele ukrajnai útjaimon. Egyszer Bucsában, abban a Kijev melletti városban, ahol – mint emlékeznek – a háború első heteiben az orosz erők szörnyű atrocitásokat követtek el. Aztán találkoztam vele Harkiv térségében is, amikor az egyik olyan várost látogatta meg, amelyet az ukrán erők az őszi ellentámadásuk során felszabadítottak. Ez is jelezte, hogy nem egy olyan miniszter volt, aki az íróasztala mögött ült, hanem egy olyan ember, aki az országot járta, és aktívan részt vett az az orosz invázió elleni harcban” – mondta. Haynes végezetül hozzátette: a legutóbbi baleset kiemelte „azt a hatalmas kockázatot”, amelyet az ukrán kormány azzal vállal, hogy országát a háborúban vezeti.

Hírszerkesztő