×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Házkutatások Szatmárban is

2021.11.25 - 08:21
Megosztás:
Házkutatások Szatmárban is
Fotó: DIICOT
A legkülönfélébb bűnszervezetek felszámolására irányuló akciósorozat részeként mindeddig szinte példa nélküli, hatalmas házkutatási akciók voltak tegnap országszerte — Szatmár sem maradt ki.

Szinte példa nélküli, nagyszabású és összehangolt házkutatási akciók zajlottak országszerte szerdán hajnaltól — a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) és a rendőrség, csendőrség kommandósai 47 operatív akciót indítottak ember- és gyermekkereskedelemre, kiszolgáltatott személyek kizsákmányolására, futtatásra, migránscsempészetre, kábítószer-kereskedelemre, kiberbűnözésre és különösen súlyos következményekkel járó vagyon elleni bűncselekményekre szakosodott bűnszervezetek felszámolása érdekében. A megaakció során országszerte 457 helyszínen tartottak házkutatásokat, és 367 személy nevére szóló előállítási parancsot foganatosítottak — s hogy a nagyszabású razzia mennyire alapjaiban rázta meg a romániai szervezett bűnszervezetek világát, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy a nap folyamán az országos rendőr-felügyelőség szinte óránként tájékoztatott a felgöngyölítésekről, előállításokról, a házkutatások során lefoglalt javakról, kábítószerekről és fegyverekről.

A kutakodásokból természetesen nem maradt ki Szatmár megye sem — itt 48 magánlakás ajtaján „kopogtattak” szerdán hajnalban a kommandósok egy, a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet felszámolására irányuló nyomozás kapcsán. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint Szatmárnémetiben 2017 decemberében jött létre az a bűnözői csoport, amely kábítószer-kereskedelemre specializálódott — az általa eladásra kínált portéka főleg kannabisz volt, és a csoport igencsak jól szervezetten működött: a begyűjtött bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a szervezet vezetői a kannabiszt első körben a fő dílereknek adták át terítésre, akik aztán továbbadták a kisebb „halaknak”, helyi terítőknek, akik átlagosan 70 lejért árulták a marihuána grammját. A házkutatásokat követően hét személyt kísértek be a DIICOT szatmárnémeti irodájába kihallgatásra. Mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a rendőrség arra vonatkozóan nem közölt még semmiféle tájékoztatást, hogy a marihuánát esetleg Szatmárban vagy a környékén termesztették a dílerek, vagy más régióból, netán országból hozták — utóbbi egyébként kevésbé tűnik valószínűnek, hiszen a folyamatos ellátáshoz egyrészt nagy mennyiségben kellett volna csempészni, ami igencsak rizikós, másrészt az egy-egy ültetvény létrehozásához szükséges felszerelés nem kerül túl jelentős összegbe, ráadásul saját termesztés esetén a tiszta haszon üti a bűnszervezet markát. SZFÚ

 

457 helyszínen végeznek házkutatásokat a DIICOT ügyészei
A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és a román rendőrség a csendőrség támogatásával szerda reggel országos szinten 47 akciót hajt végre az ember- és gyerekkereskedelemre, a kiszolgáltatott személyek kizsákmányolására, a migránscsempészetre, a kiberbűnözésre, a kábítószer-kereskedelemre és a különösen súlyos következményekkel járó vagyon elleni bűncselekményekre szakosodott szervezett bűnözői csoportok felszámolására.
„Alig” 450 tasakocskát találtak
November 15-én ismét drogdílereknél kutakodtak a kommandósok és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei Szatmárnémeti két helyszínén — és természetesen most sem eredménytelenül.
A DIICOT ügyészei nyomoznak Ada Solomon producerrel és Corneliu Porumboiu filmrendezővel kapcsolatban
Bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Corneliu Porumboiu filmrendező és Ada Solomon producer ellen adócsalás, szervezett bűnözői csoport létrehozása és pénzmosás gyanúja miatt - értesült az AGERPRES az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló forrásokból.
Cookie