×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Házi elkülönítési svédcsavar

2020.06.12 - 19:26
Megosztás:
Házi elkülönítési svédcsavar
Házielkülönítés-mentesség: nemcsak az számít, melyik országból érkezünk vissza, de az is, mennyi időt töltöttünk ott. A kivételt képező országok listája június 15-én este lesz nyilvános.

A június 15-től életbe lépő lazítások közül az egyik legtöbb embert érdeklő-érintő (Szatmárban legalábbis) a határátkelésekkel, de még inkább a házi elkülönítésbe/karanténba vonulással kapcsolatos passzus — és ennek megfelelően „természetesen” ekörül van a legtöbb zűrzavar, tág értelmezéseknek helyet hagyó megfogalmazás és cifra svédcsavar.

Azt már korábban Klaus Iohannis államfő is említette, majd csütörtök esti nyilatkozatában Ludovic Orban miniszterelnök is nyomatékosította, hogy jövő héttől kezdődően már nem küldik kéthetes otthoni elkülönítésbe vagy hatósági karanténba azokat a Romániába belépő utasokat, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések napi átlaga nem haladja meg az ötöt — azt az „apróságot” azonban már nem mondta el Orban, hogy nemcsak az ország, hanem az ott eltöltött időszak hossza is számít.

Nos, bármennyire jelentéktelen apróságnak vélte is, a lazítási törvénytervezet 1-es cikkelyében feketén-fehéren ez olvasható: azok a személyek, akik a kivételt képező országokból érkeznek Romániába, ám ott 14 napnál rövidebb időt töltöttek, továbbra is automatikusan kéthetes házi elkülönítésbe kell vonuljanak, azok a személyek pedig, akik külföldre utaznak, csak abban az esetben mentesülnek hazatéréskor a kéthetes házi elkülönítésbe vonulás alól, amennyiben 14 napnál rövidebb időszakot töltöttek ezen országban (vagy országokban).

S hogy melyek ezek a kivételt képező országok? Nem kell türelmetlenkedni, majd június 15-én este kiderül. Mint Nelu Tătaru egészségügyi miniszter pénteken fogalmazott, a listát az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (INSP) és az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) állítja össze: mindegyik országnak megállapítanak egy együtthatót, amely az elmúlt 14 napban az egymillió lakosra jutó új megbetegedések napi átlagát jelöli, a listát pedig június 15-én este hozzák nyilvánosságra.

„Ha olyan országból térsz haza, ahol ez az együttható kisebb, mint 5, akkor nem kerülsz házi elkülönítésbe. Tehát ezekbe az országokba oda-vissza utazhatunk anélkül, hogy lakhelyi elkülönítésbe kellene vonulnunk” — magyarázta a tárcavezető. Ugyanakkor ő sem említette az adott országban eltöltött időtartamot mint vízválasztót — persze lehet, hogy csak nem akart ünneprontó lenni. És arról is megfeledkezett, hogy mindig kettőn áll a vásár. Merthogy az sem elhanyagolható tényező, hogy jelen pillanatban Románia (sajnos) távolról sem tartozik azon országok közé, amelyek teljesítenék az egyébként általánosan alkalmazott kritériumot — ehhez ugyanis az országban száz alá kellene csökkennie a napi friss fertőzöttek száma utóbbi kétheti átlagának, ez azonban csak néhányszor csökkent százötven alá, és a napi új fertőzések száma az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott.

Szabó Kinga Mária

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie