×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen a rászoruló személyek

2020.06.10 - 15:05
Megosztás:
Havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen a rászoruló személyek
Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, melynek értelmében a rászoruló személyek havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen.

A törvényjavaslat 224 támogató szavazatot kapott, 64-en ellenezték, hárman tartózkodtak a voksoláskor. A tervezet értelmében a védőmaszkokat az egészségügyi minisztériumnak kell beszereznie az Unifarm Rt. állami vállalat révén, főleg belföldi gyártóktól.

A következő hátrányos helyzetű csoportokba tartozók részesülhetnek az ingyenes védőmaszkokból: a 2001/416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai; a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai; az 1000 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők; azok a rokkantsági kategóriákba besorolt személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján).

A tervezet azt is előírja, hogy a törvény életbe lépésétől számított három napon belül a helyi hatóságok el kell hogy küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját. A maszkokat ugyancsak az egészségügyi igazgatóságok közvetítésével juttatja el a minisztérium a helyi hatóságokhoz, amelyek aztán kiosztják a jogosultaknak.

A törvény előírásai a világjárvány megszűntéig érvényesek — szögezi még le a jogszabály. A tervezetet a szenátus májusban már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

AGERPRES

 

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie