×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Nagykároly

Hátrányos helyzetű gyermekeknek szerveznek programokat Nagykárolyban

2022.07.29 - 15:51
Megosztás:
Hátrányos helyzetű gyermekeknek szerveznek programokat Nagykárolyban
Sok gyermeknek jelenti az egyetlen nyári kikapcsolódást a projekt Fotó: SZFÚ
A Tanulás mindenkinek elnevezésű projekt keretében Nagykárolyban egészen augusztus közepéig 180 gyermek számára szerveznek Nyári iskola címen kreatív, élménydús programokat.

A projekt partnerei a Noi Orizonturi Alapítvány, a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola, az 1-es számú, bővített programmal és a 3-as számú, bővített programmal működő óvodák, valamint a Nagykároly egyes területein élő, az önkormányzat által nyilvántartott, hátrányos helyzetű gyermekek. A projekt célja, hogy a felkarolt, hátrányos területekről érkező óvodásoknak és iskolásoknak növeljék az oktatásban való részvételét, ezáltal növelve a korai iskolaelhagyás veszélyének kitett gyermekek iskolai és társadalmi sikerességének esélyét is.

Mint a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola vezetőségétől megtudtuk: igyekeznek megfelelő oktatási támogatást nyújtani a veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek számára, fenntartható módon javítani a tanulási és fejlődési környezetüket, figyelembe véve számos kulcsfontosságú tényezőt, amelyek befolyásolják sikerüket: például a szülők/gondviselők és az általuk nyújtott oktatási szolgáltatások intenzitását. Az alapkészségek fejlesztése mellett a projekt keretében igyekeznek biztonságos érzelmi környezetet teremteni a lurkóknak annak érdekében, hogy hatékonyan támogassák a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai részvételét és tanulási folyamatait. A nyári iskola kéthetes ciklusában augusztus 19-ig tartanak óvodás és iskolás korú gyermek számára foglalkozásokat.

„A gyerekek mindennap olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek által játékos formában gyakorolják az olvasást és az írást. Például önarcképet készítenek, a rajz és leírás kombinációját gyakorolják, ezzel segítve az önismeretet, az alapvető matematikai tudást fejlesztjük, sőt, játékos feladatokkal igyekszünk fejleszteni a gyerekek kommunikációs készségeit vagy jó csapatkapcsolatait” — meséli Anca Gaidoş, a projekt menedzsere. A tevékenységeket a projektben részt vevő intézményekben, valamint a nagykárolyi Károlyi-kastély parkjában tartják meg oktatókból, tanárokból, társadalmi-oktatási animátorokból álló csapat vezetésével. Minden gyermek ingyenesen kap egy kellékekkel felszerelt hátizsákot, kulacsot és sapkát — a meleg ellen —, és mindennap meleg ebédet is biztosítanak számukra.

Járay Zsanett

Cookie