×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Helyi érték

Határtalanul: Speciális labdákkal gazdagodtak az óvodák

2022.10.19 - 17:05
Megosztás:
Határtalanul: Speciális labdákkal gazdagodtak az óvodák
A speciális szivacslabdák épp akkorák, hogy a kicsi kezek meg tudják fogni. Fotó: A szerző felvétele.
Óvodánként hét speciális szivacslabdával gazdagodtak azok az erdélyi magyar intézmények, amelyeket a Szatmár–Ferencváros határon átnyúló, női kézilabda-utánpótlás projekt keretében ajándékozott meg, hiszen a sportra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni.

Megérkeztek szerdán Szatmárnémetibe azok a speciális szivacslabdák, amelyeket  Kiss Zoltán Sándor, a Szatmár–Ferencváros projekt  keretében ajándékozott a város öt óvodájának. A labdák és az azokhoz tartozó korongok átadása a Napsugár óvodában történt, ahol Szilágyi Noémi házigazdaként vezette le a kerekasztalos beszélgetést, amelyen Kiss Zoltán Sándor és az érintett óvodák képviselői voltak  jelen.
Szilágyi Noémi — megköszönve a lehetőséget a csomag átvételére —  megkérte Kiss Zoltán Sándort, hogy meséljen a projektről és a csomagban érkezett labdákról.
Kiss Zoltán Sándor, a Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület elnöke röviden bemutatta a 2014 augusztusában indul t Szatmár–Ferencváros projektet, amelynek anno ő volt a koordinátora. Elmondta, hogy a női kézilabda-utánpótlás projektben több mint 700 kislány és 200 kisfiú, valamint 22 csodálatos edző vesz részt, ami azért is szóra méltó, mert a program elején a csapatnak s a szervezetnek semmi előélete nem volt. Mára már Románia szerte ismertek lettek, két országos döntős csapattal büszkélkedhetnek, és hírük a határon túlra is eljutott.
A projekt célja a tanulás, ezért a versenyeken 12 éves korig nincs eredménymérés, továbbá az is, hogy a gyerekek az edzőt szeressék meg előbb, aztán a kézilabdát. Zárásképpen hozzátette, hogy az edzéseken való részvétel ingyenes, mivel a lényeg a tehetséges gyerekeken van, anyagi háttértől függetlenül, ellenben viszont kötelező a jól tanulás, ezzel is teljesítésre ösztönözve a diákokat.
Ezt követően Kiss Zoltán Sándor a csomagban érkezett labdákra fordította  a szót: elmondta, hogy az óvodák 7 labdát kapnak intézményenként, a hozzá tartozó koronggal közösen. A szenzációs, kifejezetten kisebbeknek kifejlesztett labdák speciális szivaccsal vannak ellátva,  és svéd gyártású gumival vannak  bevonva. Darabonként 4000 – 6500 forintba kerülnek, és méret szempontjából pont akkorák, hogy a pici gyerekek könnyen meg tudják fogni, és nem tesznek kárt sem magukban, sem másokban vele. Hasonló a helyzet a  labdák mellé adott lapos bójákkal is: puhaságuknak és laposságuknak köszönhetően nem balesetveszélyesek, ezért a kicsik kifejezetten élvezni fogják majd a használatukat.

Nem lehet elég korán kezdeni

A labdák bemutatását követően kéréseit, elvárásait ismertette az óvónénikkel – javaslata szerint heti 1-2 alkalommal kell használni a labdákat, 20-25 perces foglalkozások keretében, amelyek lehetnek különféle, az óvónénik által kitalált játékok, nem feltétlenül kézilabda. Ez esetben azt javasolta az óvónéniknek, hogy hozzanak össze egy közös oldalt, ahol játék ötleteiket megosztják egymással. Hozzátette azt is, hogy a labdák használata főként bent, zárt térben javasolt, de ha mégis kint szeretnének játszani velük, kerülni kell a betonozott területeket.  Zárásképpen annyit kért még a jelenlévőktől, hogy időközönként küldjenek hangulati visszajelzéseket, hogy fel tudják mérni a projekt sikerességét.
A közel fél millió forintba kerülő, 20 óvodának szánt eszközök és a projekt a Bethlen Gábor Alap és a  Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület támogatásának jóvoltából valósult meg, és Szatmárnémeti mellett a Szilágyság, Érmellék, Szatmár megye – Nagykároly és környéke, illetve Szatmár és környéke –  környékén, hátrányosabb helyzetben lévő óvodákat igyekszik támogatni.

Határtalanul rovatunk a Culture Plus Egyesülettel partnerségben a Nemzeti Együttműködési Alap-NEA támogatásával valósult meg.

hirek/2023/aprilis/nea-logo.png
Tízéves a Szatmár Megyei Karate Egyesület
A jubileumi évforduló alkalmából az új lázári sportteremben szervez ünnepi sportrendezvényt és bajnokságot az egyesület június hetedikén — több mint 170 sportoló lesz jelen.
Szatmárnémeti versenyzője is lesz a magashegyi-futás világbajnokságnak
Április derekán, a portugáliai Vouzela-t övező hegyekben tartják az idei magashegyi-futás világbajnokságot. Hodas Erzsébet Katalin személyében szatmárnémeti futó is meghívást kapott, hogy legyen tagja a nagy megmérettetésen a román válogatottnak.
A Loga Tánciskola az Országos Sporttánc Bajnokságon és a Maros Kupán
2024. március 2-án és 3-án a szatmárnémeti Loga Tánciskola sportolói részt vettek a Marosvásárhelyen megrendezett Országos Sporttáncbajnokságon és a Maros Kupán, két rangos eseményen.