×
2024. 03 02.
Szombat
Lujza
9 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.60 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Határtalan zöld folyosó projekt

2018.05.25 - 19:00
Megosztás:
Határtalan zöld folyosó projekt

Újabb környezetvédelmi EU-s projekt indult el a megyében, a berendi tavat és egy Szamos holtágat mentenének. Az első tájékoztatást ennek ügyében pénteken szolgáltatták a projektvezetők.

Régi ökoszisztémát akarnak a berendi tónál, benépesítenék az egyik Szamos holtágat és életet lehelnének a Csenger város központjában lévő tóba egy határon átnyúló uniós projekt levezénylői, a részletekkel kapcsolatban pénteken tartották meg a projektindító konferenciát a szatmárnémeti Kossuth-kertben lévő Zöld Házban. A projekt a Határtalan zöld folyó nevet viseli.

Az eseményen ott volt Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke is, aki elmondta, Berendre való, gyerekkorában sok időt töltött a tó partján, úgyhogy kifejezetten örülne, ha sikerülne újra visszaállítani ott az eredeti állapotokat. Eleven biológia tankönyv volt az a tó és környéke, emlékezett vissza Pataki, a ma generációjának is hasznos lenne, ha újra az lehetne és abbeli reményének adott hangot, hogy legalább kilencven százalékban sikerül visszaállítani az eredeti állapotokat.

A Szamoson tervezett állapot-konzerválásról Komlódy Miklós csengeri alpolgármester, a projekt egyik partnereként elmondta, olyan természetes képződménynek tartja a folyót, ami összeköti a határ két oldalán elterülő településeket, tehát adja magát az ehhez kapcsolódó együttműködési lehetőség. Varga Valentin, a csengeri járás LEADER szervezetének munkatársa a csengeri tó újraélesztésére vonatkozó elképzelésekről elmondta, azt szeretnék, ha sikerülne megoldani a mára már kiszáradt tó természetes vízpótlásának helyreállítását és a meder korszerű műszaki elvárásoknak való megfeleltetésének elérést. Visszaállna ezáltal a tóban és környékén a természetes élővilág, mutatott rá, tanösvény kialakításával segítené a városban élő diákok és a tóhoz távolabbról ellátogatók környezetvédelmi nevelését.

Geszterédi Andrea projektmenedzser elmondta, az eredeti állapotába visszaállítani kívánt, Szatmárudvarihoz közeli szamosi holtág már most is természetvédelmi terület. A szárazság és az utóbbi évek kevés csapadéka miatt kiszáradt holtágat újra feltöltenék vízzel, arra számítva, hogy a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően benépesülne ez. Újra élnének ebben emlősök, halak, kétéltűek, hüllők mint korábban, újra nőnének iszapos környezetet kedvelő fák és füvek, megint virágozna benne a sárga tavirózsa. A berendi tó esetében meg kívánják oldani, hogy legyen természetes talajvíz-utánpótlás, pihenőövezetet építenének a közelében, madárlesek jelentenének élővilág-tanulmányozási lehetőséget.

Az elképzelések megvalósítására egymillió eurós keretük van a projektvezetőknek és partnereiknek, amiből 871 ezer euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó, vissza nem térítendő támogatás.