×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren

2022.06.09 - 11:21
Megosztás:
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
A kisrepülőkre fókuszál legújabb projektjében a szatmárnémeti reptér Fotó: Szatmár Megyei Tanács
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.

Sajtótájékoztató keretében mutatták be, és hivatalosan el is indították a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna 2014–2020 határ menti együttműködési programból finanszírozott Carpathian Small Aviation for sustainable development of border regions megnevezésű projektet, amelynek célja a régiók elérhetőségének javítása, a fenntartható és alacsony hatású hálózatok, valamint az éghajlati hatásokkal járó kommunikációs és közlekedési rendszerek fejlesztése, kiemelten kezelve a közlekedési infrastruktúra fejlesztését a személyek és különböző áruk mobilitását javítva. A projekt fő tevékenységein keresztül a szatmárnémeti légikikötő szeretne beszerezni egy multifunkcionális berendezést, amely a kifutópálya karbantartását és tisztítását segítené, új informatikai felszereléssel bővül a reptér eszközkészlete, kifejlesztik az első repülésmegosztó (flight-sharing) platformot, illetve egy, a látva repülési szabályokat összesítő VFR (Visual flight rules) kiadvány is elkészül majd a pályázatban részt vevő országok repülőtereinek, aerodromjainak (kisebb, szűkebb szolgáltatást biztosító repterek, leszállók) és járatainak népszerűsítésével. Ezenkívül szeretnének találkozókat is szervezni a támogatható területen lévő kisrepülőterek nyilvános összeköttetéseinek elősegítésére, egy repülős találkozót fognak tartani Szatmárnémetiben, emellett egy olyan versenyre is szeretnének sort keríteni, amelynek keretében a felszállás egy adott országban, míg a landolás egy teljesen más országban történik. A projekt teljes költségvetése 1 111 108,40 euró, melyből 999 997,56 eurót az Európai Unió biztosít. A több mint 1 millió euróból fő kedvezményezettként a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér 446 230 eurót kap, amelynek 5 százaléknyi önrészét, azaz kicsivel több mint 22 ezer eurót a megyei tanács biztosította. Sz. K.
 

Nem! a lovagoknak Szatmárnémetiben
Ma kezdődik Erdődön a Mediev Art Fest középkori hangulatú fesztivál. Szatmárnémetibe is becsempészték volna az eseményt egy régi központi felvonulással, de nem kaptak rá engedélyt a városházáról.
Zsadány: Maradnak a betontömbök az átkelőnél
Végleg dugába dőlni látszik az „egy óra alatt kivitelezhető megoldás.” Jelen állás szerint soha nem lesznek elvíve a betontömbök a szatmárzsadányi vasúti átkelőtől. Nincs törvényes lehetőség.
Tüntetés volt szombaton a körgyűrűnél
A tranzit suhan a körgyűrűn, de a lokális forgalom továbbra is akadályozva van miatta: betontömbökkel zárták el pénteken a zsadányi vasútátkelőt. Kétszáz ember tüntetett szombat délután emiatt a helyszínen.
Cookie