×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Határnyitás – de nem mindenkinek!

2020.05.21 - 20:28
Megosztás:
Határnyitás – de nem mindenkinek!
Újranyitottak a román–magyar határátkelők, de Nyugat-Európába továbbra is csak három átkelőponton keresztül lehet eljutni, vagy onnan hazajönni — mindhárom napok óta „bedugult”.

Magyarország újranyitotta valamennyi állandó átkelőhelyét a román–magyar határszakaszon, amelyeket a koronavírus-járvány terjedésének kezdetén lezárt — viszont nem mindenhol engedélyezett a Nyugat–Európából hazaérkező vendégmunkások átlépése.

Saját bőrükön tapasztalhatták ezt azok, akik csütörtökön délelőtt a csengersimai-petei átkelőnél akartak belépni Romániába, ugyanis a magyar hatóságok hirtelen felfüggesztették a kiléptetést és körülbelül 35–40 gépkocsi, no meg utasaik az átkelőponton rekedtek, majd több órás várakoztatást követően (és bármiféle magyarázatot mellőzve) végül átengedték őket Romániába — viszont azokat, akik időközben szintén Csengersima felé vették az irányt, már a nonstop, nagygéci letérő környékén megállították és visszafordították a rendőrök.

Legfrissebb információink szerint mind a csanálosi, mind a petei átkelő zárva marad a vendégmunkások előtt, s ezt a tényt támasztja alá, hogy a két Szatmár megyei átkelőpont neve nem szerepel a Hivatalos Közlönyben felsorolt átkelőlistában sem — pedig a petei átkelő megnyitásának épp az lett volna (elvileg) a célja, hogy tehermentesítse a túlzsúfolt nagylaki, valamint borsi átkelőt, s fel is készültek az esetleges „rohamra”, ugyanis annyi határrendészt állítottak szolgálatba, hogy szükség esetén valamennyi belépősávot meg tudják nyitni.

Megkeresésünkre az ORFK kommunikációs szolgálata elmondta: a csanálosi, érmihályfalvi, nagyszalontai, gyulavarsándi, tornyai, nagycsanádi átkelőknél az eddigi szabályozás van érvényben: az országhatár 30 kilométeres körzetéből munkavégzés céljából átingázók, orvosi kivizsgálásra/kezelésre szorulók és vizsgázni induló diákok, egyetemisták kelhetnek át — akárcsak a petei átkelőnél, ahol a fentebbi kategóriák mellett a teherforgalom is áthalad.

A turistaforgalom továbbra is fel van minden átkelőnél függesztve!

 

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Cookie