×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Hatalmas a kamiontorlódás — a petei átkelő viszi a prímet

2021.05.25 - 19:14
Megosztás:
Hatalmas a kamiontorlódás —  a petei átkelő viszi a prímet
A magyarországi, pünkösdi kamionstop következtében óriási sorok torlódtak össze a román-magyar határátkelőknél.

A pünkösdi ünnepkör alkalmából életbe léptetett magyarországi háromnapos teherforgalom-korlátozás következtében — sajnos már megszokott módon — óriási kamionsorok torlódtak össze a román – magyar határszakasz átkelőinél. Peténél közel 5 órás órás (280 perc) várakozási időt mutatott a határrendészet online forgalomfigyelője tegnap délután — annak ellenére, hogy rendkívüli módon még egy kilépősávot nyitottak meg a teherforgalom számára. Mint a határrendészet közleményében fogalmaz: mivel a járművek ellenőrzését a román és a magyar szervek közösen végzik, egy-egy újabb sáv megnyitásához a magyar félnek is munkaerőt kell(ene) biztosítania, ezért már hétfőn felvették a kapcsolatot magyarországi kollégáikkal, és sikerült is elérni egy pótkamionsáv megnyitását — persze az is gyorsan kiderült, hogy még ennél is többre lenne szükség (a korlátozás feloldása utáni első órákban 130 kamion lépett ki Románia területéről Peténél, az egész határszakaszon pedig 4000), viszont a magyar honvédelmi szerv dolgozóinak alacsony létszáma miatt nem lehetett újabb sávot megnyitni és három sávon bonyolítani a kiléptetést.
Természetesen nem csak Peténél döngettek rekordszámokat a várakozás percei: Varsándnál három nyitott sávval 240, Bors I–II.-nél (összesen hét működő kilépősávval) 150–250, míg Nagylak II.-nél négy sávban a legkevesebbet, „alig” 60 percet kellett várakozniuk a monstrumoknak.
A határrendészet hangsúlyozza azt is: maga az átkelés tekintetében a személyforgalom zökkenőmentesen zajlik ugyan, nincs várakozási idő, de az ellenőrzőpontokig való eljutás már közel sem olyan egyszerű és biztonságos.

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie