×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Belföld

Három fő- és kismillió mellékszabály - megkezdődött az iskola

2020.09.14 - 07:05
Megosztás:
Három fő- és kismillió mellékszabály - megkezdődött az iskola
Maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás a három alapszabály, amit minden diákkal be kell tartatni, ám ezek mellett számtalan előírásra is figyelni kell a ma kezdődő iskolai év során, legalábbis amíg nem enyhülnek a koronavírus miatt hozott korlátozások.

Az iskola belső tereiben, szünetekben és a zsúfolt iskolaudvaron a maszkviselés „abszolút szükséges”, nyomatékosította tegnap az egészségügyi miniszter, a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pedig egy sor szabályt és javaslatot továbbított a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a hétfőn tanévet kezdők — gyermekek, szülők, pedagógusok — számára.
A szülők vagy a gyermeket a tanintézménybe elkísérő személy nem léphet be az épületbe (az oviba sem!), csak rendkívüli, az iskola vezetése által jóváhagyott helyzetben, a gyermekeket reggel a kapuban fogadja egy alkalmazott, és délben ugyanonnan vihetik el őket a szülők, s ahol csak lehet, külön be-, illetve kijáratot kell használni/kialakítani az iskolába, óvodába való bejutáshoz és az onnan való távozáshoz.
A krónikus betegségben szenvedő gyerekek, illetve azok, akik egy lakásban laknak krónikus betegségben szenvedő családtagokkal, online csatlakozhatnak a tanításhoz, amennyiben a szülők erre igényt tartanak, és felmutatják a családorvos vagy a szakorvos által kiállított igazolást. Ha a gyermek legalább 3 egymást követő napon hiányzik az iskolából, a családorvos által kiállított igazolással jelentkezhet ismét a tanintézményben. A GCS felhívja a figyelmet, hogy az osztályteremben kötelező módon viselt arcmaszknak fednie kell mind az orrot, mind a szájat. A maszk helyes viselése lehetővé teszi, hogy beltérben a személyek egymástól 1 méteres távolságban tartózkodjanak. A szabadban szintén indokolt a maszk viselése, ha a személyek között nem lehet betartani az 1,5 méteres biztonsági távolságot, vagy pedig kis területen sok ember tartózkodik. A maszk személyes tárgy, nem lehet más személyeknek odaadni használatra — szögezi le a GCS. Az osztályteremben be kell tartani a biztonsági távolságot mind a tanulókhoz, mind a tanárokhoz képest úgy a tanórák alatt, mint szünetekben, illetve az iskolába érkezéskor és távozáskor. A sportórákon is kerülni kell a közvetlen fizikai kontaktust a diákok között, illetve azon tornaeszközök használatát (például labda), amelyeket több gyerek is megérint. A GCS a kéz gyakori fertőtlenítésének vagy szappannal és vízzel történő megmosásának fontosságát is aláhúzza, és hangsúlyozza, hogy a gyakran megérintett személyes tárgyakat (pl. mobiltelefon) is fertőtleníteni kell. Az osztálytermekben a diákok nem ülhetnek le egymás helyére, kerülni kell az osztálytársak személyes tárgyainak vagy az asztaloknak, székeknek a megérintését, az iskolatáskát is olyan helyre kell helyezni, ahol minél kisebb a vírusfertőzés kockázata. A GCS felhívja a figyelmet, hogy bár a gyerekek és fiatalok egészségére kisebb mértékben hat ki a koronavírus, ők ugyanúgy átadhatják a vírust az idősebb vagy krónikus betegségben szenvedő személyeknek, akik esetében a megfertőződés súlyos következményekkel járhat; emiatt van szükség arra, hogy ők is betartsák az óvintézkedéseket, és azonnal közöljék, ha a betegség tüneteit (pl. láz, köhögés, orrdugulás, hidegrázás, fej- és izomfájdalom, fáradtság, stb.) fedezik fel magukon. A korábbi évekhez hasonlóan idén is be kell vinniük az első héten az iskolába/óvodába a családorvos által kiállított egészségügyi igazolást azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik a kiscsoportot, nulladik osztályt, ötödik, illetve kilencedik osztályt. A GCS továbbá azt javasolja, hogy amennyiben lehetséges, iskolába, illetve hazafelé menet a tanulók kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, menjenek inkább gyalog. Hazaérkezéskor mossanak kezet, öltözzenek át, utcai ruháikat helyezzék külön helyre, fertőtlenítsék a személyes tárgyakat (pl. kulcs, mobiltelefon)!

Szabó Kinga Mária

 

Összeomolhat az oktatási rendszer
Bár még csak most kezdődött el a tanítás, a legtöbb iskola már arra készül, hogy egyik pillanatról a másikra át kell majd állni a vörös forgatókönyvre, az online oktatásra.
A „technikai frissítés” után duplájára nőtt a gyógyultak száma
Romániában újabb 1527 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma.
Változatlanul gyorsan terjed a fertőzés Ukrajnában
Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.
Cookie