×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Harmónia az iskolákban, biztonság az életben

2022.05.13 - 17:00
Megosztás:
Harmónia az iskolákban, biztonság az életben
Az erőszakról, annak megelőzéséről, illetve leküzdéséről tanulhattak az avasfelsőfalui általános iskolás diákok szerdán.

Az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal, az avasfelsőfalui rendőrség és a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség bűnügyi elemző-értékelő osztályának munkatársaival együttműködve, az iskolai környezetben tapasztalható erőszak megelőzése és leküzdése kapcsán tartottak előadást szerdán.
A rendezvény elsődleges célja a román rendőrség erőszakkal és megelőzéssel kapcsolatos prevenciós üzenetének eljuttatása volt a kiskorúakhoz, ahhoz a 225 diákhoz, akik részt vettek az eseményen.
Mivel az erőszak — az iskolaelhagyás mellett — az oktatási rendszer egyik legnagyobb problémája, a bemutatók és tevékenységek középpontjában a részt vevő tanulók tájékoztatása, érzékenyítése és tudatosítása állt, az erőszak megnyilvánulási formáival, megjelenését kiváltó okokkal, valamint testi, mentális és érzelmi fejlődésre gyakorolt hatásaival és következményeivel kapcsolatban.

A rendőrök és a tanárok által közvetített prevenciós üzenetek a fiatalkori bűnözést is előtérbe helyezték, a fiatalok jövőjét érintő valamennyi következménnyel, valamint az ilyen magatartások megelőzési módjaival.
Az interaktív rendezvényen a rendőrök több kérdést is intéztek a diákok felé. „Mit lehet tenni az iskolában vagy egy közösségben az erőszak és testi sértések, bántalmazások megelőzése és megszüntetése érdekében? Hogyan járulhat hozzá minden tanuló e jelenségek megelőzéséhez és megállításához?” — ezek voltak azok a kérdések, amelyekre a fiatalok saját, barátaiktól vagy ismerőseiktől szerzett tapasztalataikból válaszolhattak. A tanulók iskolai erőszak elleni üzeneteinek közvetítése érdekében az iskolán belüli pedagógusok a tanulókkal közösen megelőző tevékenységsorozaton vettek részt — alkotóversenyt szerveztek, színdarabokat adtak elő, szórólapokat és plakátokat készítettek erőszakprevenció és konfliktuskezelés témakörökben.

A tevékenységek keretében díjazták is azon tanulók munkáit, akik részt vettek az iskolai tanácsadó, a tanítónénik és osztályfőnökök által szervezett, iskolán belüli, erőszakellenes üzenetet hordozó kreatív vetélkedőn. Az üzenetek népszerűsítése érdekében a diákok a tanárok irányításával felvonulást tartottak, mely során erőszakot megelőző üzenetet tartalmazó szórólapokat osztogattak.

Az iskolásoknak szervezett tevékenységek célja az erőszakot megelőző információk és üzenetek átadása és továbbítása volt, de ugyanakkor a tanulók személyiségének befolyásolása is, a tudatosságra ébresztés, valamint a fiatalok tájékoztatása mellett karakterük, önképük formálása is, hogy olyan személyekké váljanak majd, akik ismerik és betartják a törvényeket. Sz. B.

Kampány a szociális védelmi rendszerben élő lányokért
Érdekes esemény helyszíne volt a nagykárolyi Károlyi-kastély, ahol a Gyerekkorból serdülőkorba elnevezésű projekt második találkozója zajlott. A projektet a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) és a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség kezdeményezte a Nagykárolyi Városi Rendőrséggel, Minodora Sorian ügyvéddel és a Szatmár megyei Családtervező Központtal együttműködve.
Nemkívánatos érintések — a rendőrség országos kampánya
A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség munkatársai a 2021 decembere és 2022 májusa közötti időszakban Nemkívánatos érintések címmel a kiskorúak elleni szexuális zaklatások megelőzését célzó országos kampány keretében végeznek felvilágosító tevékenységet.
Tárcsázz felelősségteljesen!
A román rendőrség országos tájékoztató kampányt szervezett a gyerekek és felnőttek körében a 112-es egységes segélyhívó hamis tárcsázása miatt.
Cookie