×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Vidék

Hármas ünnep Csomaközön

2012.08.12 - 19:01
Megosztás:
Hármas ünnep Csomaközön

Sztárfellépők nélkül, ennek ellenére rendkívül jó hangulatban és rengeteg résztvevővel zajlott a falunapi ünnepség Csomaközön. A recept: finom ételek-italok és tehetséges helyi fiatalok.

Több éves kihagyás után szombaton újra falunapot ünnepeltek Csomaközön. A jelenlévő emberek sokasága azt mutatta, hogy a közösség igényelte is ezt az ünnepet, és nem csak a faluközösség, hiszen sokan érkeztek más településekről, sőt, külföldről is. A program szentmisével indult, majd következett a felvonulás, az ünnepi menetben népi ruhába öltözött gyermekek-fiatalok vonultak végig a község utcáin, egészen a helyszínig, a helyi futballpályáig.

Löchli Mihály régi-új polgármester köszöntötte a vendégeket és minden jelenlévőt. Beszédében elmondta, hogy Csomaköz tulajdonképpen hármas ünnepet ül. A falunapon kívül az új kenyér ünnepét, de megemlítette, hogy a svábok háromszáz éves idetelepedésének jubileumi eseményeibe is bekapcsolódik a községnapi rendezvény. Az utóbbi ötven évben mintegy négyszázan mentek el Csomaközről, emlékeztetett Löchli, nagy részük Németországba. Ilyenkor, augusztusban sokan hazalátogatnak, a falunap számukra is fontos, hogy találkozhassanak régi ismerősökkel, barátokkal. Az időpont továbbá a huszadikán esedékes kirbájhoz, templombúcsúhoz is kapcsolódik.

Az ünnepi program összeállításakor a helyi és környékbeli tehetségek megmutatására helyezték a hangsúlyt, a csomaközi elöljárók szerint nem a nagynevű fellépők teszik emlékezetessé az ünnepet. A csomaközi és majtényi táncosok után a Jussel Ottó vezette idősek kórusa vette birtokba a színpadot, nagy sikert arattak. Ezután néptáncok következtek, a helyi fiatalok magyar-, német- és cigánytáncot is bemutattak. Az elmaradhatatlan fúvósok is megszólaltatták hangszereiket, a mezőfényi-csanálosi-csomaközi egyesített zenekar hagyományos és modern slágereket is játszott. A nagykárolyi Lead and Follow és a Control Dance Group látványos előadása után a két főzenekar zárta az estét, a helyi Pegazus és a Nelson. A zenének azonban csak a színpadon lett vége, hiszen a Pegazus a hajnalig tartó bálon húzta tovább a talpalávalót.

Fischer Botond

 

Cookie