×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
21 °C
Eső
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Hamarosan kezdődik az aratás

2020.06.25 - 13:56
Megosztas :
 • Hamarosan kezdődik az aratás
  Nem volt könnyű dolguk ebben az évben a mezőgazdasággal foglalkozóknak. Az időjárás sem volt kegyes, az első fél évben néha száraz, néha csapadékos volt, néha fagy, néha vihar pusztított. Betakarítás előtt a gazdák mégis reménykednek a jó termésben.

  Nincs könnyű dolguk idén a gazdáknak sem, egyrészt a változékony időjárás, másrészt a világjárvány okozta nehézségek miatt. Az év elején minden jól indult, később minden elbizonytalanodott, ma már sok az ellentmondás: egyesek úgy látják, jó termés mutatkozik, mások szerint kevésbé. Az alábbiakban néhány gazdát kérdeztünk arról, hogyan alakulnak az általuk megművelt mezőgazdasági területeken a termesztett növények.

  Nagy Géza szatmárudvari gazda annak a híve, hogy több lábon kell álljon a mezőgazdaság. Így nem áll fenn az a veszély, hogy valamilyen ok miatt minden tönkremegy, és nem térül meg semmi abból, amit befektetett. „Sokan mondják, hogy a vihar tönkretette a gabonaféléket. Én elmondhatom, hogy több mint tíz éve nem volt ilyen jó termésem, mint ami most mutatkozik. Egy részét valóban lefektette a vihar, de nem törte meg a szárakat, mert olyan fajtát termesztek, ami ellenáll a viharnak. Érdekes, hogy amikor megvásároltam a vetőmagokat, a forgalmazó cég képviselője figyelmeztetett, hogy sok mindennek ellenálló fajta, de nem kell számítani nagy mennyiségre. Már tavaly és tavalyelőtt sem panaszkodhattam, mert igaz, hogy tíz-tizenöt százalékkal kevesebb volt a termés, de minőségileg sokkal jobb volt, ezért magasabb áron lehetett értékesíteni. Én hiszem, hogy ha jön két hét napsütés, kezdődhet az árpa aratása” — összegzett.

  Horváth Ferenc rendszeresen árul búzát, kukoricát és más termékeket az élelmiszerpiacokon. Már vannak állandó vásárlói, és kialakultak olyan kapcsolatai is, hogy telefonon hívják, és megmondják, hogy miből milyen mennyiségre van szükségük. „Az a szerencsém, hogy a gazdaság működtetésében részt vesz a két fiam, és sokat segít a feleségem is. A feleségem végzi a ház körüli dolgokat, a két fiú a gépeket kezeli a földeken. Én végzem az értékesítést. Valamennyien részt veszünk az állatok gondozásában, ami szintén nem egyszerű, mert nem sok, de van többfajta állat az udvaron. Én úgy látom, hogy a mezőgazdaság kezdi visszanyerni a rangját. A két fiú előbb az iparban próbálkozott, majd rájöttek, hogy a mezőgazdaság nem könnyebb, de valahol mégis a maga ura az, aki itt próbálkozik” — mutatott rá az ágazat előnyeire.

  Hadnagy István mezőgazdasági mérnök az egyik szatmárnémeti kollektívában kezdte a pályafutását. Egy ideig — más választása nem lévén — a közös munka előnyeit hirdette, a mezőgazdasági szövetkezetek felszámolása után részt vett a javak felszámolásában. Több éven át egy mezőgazdasági társulásnál dolgozott, amely jó eredményeket ért el, de ahhoz, hogy hatékonyabb legyen, nagyobb területen kellene gazdálkodjon. Most azon fáradozik, hogy létrehozzon egy szövetkezetet, hogy egy cégen belül foglalkozzanak mindennel a vetőmagok beszerzésétől, a termékek feldolgozásán át az értékesítésig. Harminc évvel a rendszerváltás után még mindig azzal vádolják, hogy újra kollektivizálni akar, holott kész tény, hogy azok a kis földdel rendelkező földtulajdonosok, akik társulásba adják a földjüket, több haszonhoz jutnak, mint azok, akik maguk, a már rég elévült módszerekkel művelik meg a földjüket — panaszolja.

  Hamarosan elkezdődik az aratás. A géptulajdonosok nagyobb része már túl van a felkészülésen, de vannak, akik csak most készítik elő a gépeket. A hivatalos jelentésekben — mint minden évben aratás idején — az áll, hogy rekordtermés lesz. A gazdák tudják, hogy ez azért van, hogy alacsonyan tudják tartani a felvásárlói árat.

  Elek György

  Cookie