×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Külföld

Hamarosan érkezik a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás a külhoni magyar szülőkhöz

2023.09.05 - 07:03
Megosztás:
Hamarosan érkezik a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás a külhoni magyar szülőkhöz
Szeptember 4-én, hétfőn indult a megemelt összegű, bruttó 100 ezer forint értékű oktatási-nevelési és hallgatói támogatás utalása, amelyre azok a külhoni magyar gyerekek és fiatalok jogosultak, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik – közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A támogatás célja a magyar iskolaválasztás ösztönzése és a magyar nyelvű oktatás megerősítése a külhoni területeken.

A Szülőföldön magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás) bevezetéséről még az első Orbán-kormány idején született döntés. A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást azoknak a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak, akik tanulmányaikat szülőföldjükön – a szomszédos országokban – magyar nyelven végzik.

A program célja, hogy ösztönözzék a külhoni szülőket, hogy gyermekeiket magyar oktatási intézménybe írassák, hiszen azok a gyermekek, aki magyar óvodába, iskolába járnak, sokkal nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.
A Szülőföldön magyarul program a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyik legfontosabb programja, amelynek keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban.

A támogatás összege a korábbi évi bruttó 22 400 forintról évi bruttó 100 ezer forintra emelkedett valamennyi korcsoport számára. A támogatások kifizetése – amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a külhoni partnerszervezetek lebonyolításában valósul meg – szeptember 4-én indult el a szlovákiai támogatások első ütemének utalásával és a következő hetek folyamán, több ütemben valamennyi külhoni régióba megérkezik.

Hírszerkesztő


 

Az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a magyar közösség megmaradásának garanciája, ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is folytatja a külhoni magyar gyerekek és a külhoni magyar oktatási intézményhálózat támogatását a bölcsődétől az egyetemig.


 

Kezdik a Szülőföldön magyarul támogatások kifizetését
Az OTP Bank Románia 2023. szeptember 22-én, pénteken, megkezdi a Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások több ütemben zajló kifizetését.
Mától igényelhető a támogatás
Újítással jelentkezik idén a Szülőföldön magyarul program: az egyetemisták a közoktatásban tanulókkal azonos támogatásban részesülnek.
Elkezdődtek a második rend kifizetései
Az elmúlt héten kerültek postára, tehát már úton vannak, és sokan meg is kapták a második kifizetési rend értesítő leveleit, összesen 37 189-et, derül ki Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul programkoordinátora szerkesztőségünknek elküldött tájékoztatásából.