×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Külföld

Hamarosan érkezik a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás a külhoni magyar szülőkhöz

2023.09.05 - 07:03
Megosztás:
Hamarosan érkezik a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás a külhoni magyar szülőkhöz
Szeptember 4-én, hétfőn indult a megemelt összegű, bruttó 100 ezer forint értékű oktatási-nevelési és hallgatói támogatás utalása, amelyre azok a külhoni magyar gyerekek és fiatalok jogosultak, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik – közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A támogatás célja a magyar iskolaválasztás ösztönzése és a magyar nyelvű oktatás megerősítése a külhoni területeken.

A Szülőföldön magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás) bevezetéséről még az első Orbán-kormány idején született döntés. A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást azoknak a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak, akik tanulmányaikat szülőföldjükön – a szomszédos országokban – magyar nyelven végzik.

A program célja, hogy ösztönözzék a külhoni szülőket, hogy gyermekeiket magyar oktatási intézménybe írassák, hiszen azok a gyermekek, aki magyar óvodába, iskolába járnak, sokkal nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.
A Szülőföldön magyarul program a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyik legfontosabb programja, amelynek keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban.

A támogatás összege a korábbi évi bruttó 22 400 forintról évi bruttó 100 ezer forintra emelkedett valamennyi korcsoport számára. A támogatások kifizetése – amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a külhoni partnerszervezetek lebonyolításában valósul meg – szeptember 4-én indult el a szlovákiai támogatások első ütemének utalásával és a következő hetek folyamán, több ütemben valamennyi külhoni régióba megérkezik.

Hírszerkesztő


 

Az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a magyar közösség megmaradásának garanciája, ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is folytatja a külhoni magyar gyerekek és a külhoni magyar oktatási intézményhálózat támogatását a bölcsődétől az egyetemig.


 

Szülőföldön magyarul: február végéig mindenkinek utalnak
Február végéig minden kedvezményezett megkapja a Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatást. Mostanáig a diákok és egyetemisták 99%-a megkapta az 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
Könnyedén ellenőrizhető, befutott-e a Szülőföldön magyarul támogatás
Új webplatformot hozott létre a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Szülőföldön magyarul értesítők gyors kiközlése érdekében – tájékoztatott Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a támogatási program koordinátora.
Kezdik a Szülőföldön magyarul támogatások kifizetését
Az OTP Bank Románia 2023. szeptember 22-én, pénteken, megkezdi a Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások több ütemben zajló kifizetését.