×
2022. 12 08.
Csütörtök
Mária
4 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.20 RON
Sport

Hamarosan elstartol a 2022-es foci VB

2022.11.20 - 16:36
Megosztás:
Hamarosan elstartol a 2022-es foci VB
A csapatok egy 36,5 centiméter magas, 6175 gramm súlyú serlegért csatáznak, a becslések szerint 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette
Mint ismert, a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot rendhagyó módon az év utolsó két hónapjában, novemberben és decemberben rendezik meg. A szokatlan, év végi időpontra a rendező ország extrém időjárási viszonyai adnak magyarázatot.

A világtorna november 20-án, vasárnap, romániai idő szerint 18 órakor kezdődik, amikor a házigazda Katar nemzeti tizenegye csap össze Ecuador válogatottjával. A nyitómeccsnek az al-Bajt Stadion biztosít helyszínt — a mérkőzést az egyik legtapasztaltabb európai játékvezetőnek számító Daniele Orsato vezeti, segítői Ciro Carbone és Alessandro Giallatini, mellettük a negyedik játékvezető teendőit a nagykárolyi Kovács István látja el.

A csoportköröket a nemzeti válogatottak 13 nap alatt játsszák le, és ez összesen 48 mérkőzést jelent december másodikáig. Rögtön másnap már kezdődik is az egyenes kieséses szakasz: a nyolcaddöntők december 6-ig tartanak, majd jön egy 3 napos szünet. A negyeddöntőkre 9 és10-én, az elődöntőkre 13-14-én kerül sor, majd három nap múlva következik a bronzmeccs, végül december 18-án a döntő, amelyre a mi időzónánk szerint 17:00 órától kerül majd sor a Lusail Iconic Stadionban. A XXII. VB futballmeccseit a magyar közmédia közvetíti a tévében – legtöbb esetben az M4 Sport, és az előzetes ígéretek szerint Erdélyben  is nézhetőek lesznek.

hirek/2022/november/vb1.jpg

A rendező országról 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). Ugyanekkor döntöttek egyébként a 2018-as labdarúgó-világbajnokság helyszínéről is. A világbajnokság a selejtezőkkel együtt FIFA-rendezvénynek minősül és a FIFA szabályait alkalmazzák. Katar még soha nem szerepelt labdarúgó-világbajnokságon. Ez az első alkalom, hogy a világbajnokságot egy arab országban tartják, és 2002 óta az első, amelyet Ázsiában, ugyanakkor ez az utolsó világbajnokság, amelyen 32 csapat vesz részt, 2026-ban már 48-ra emelkedik majd a résztvevők száma. 

A házigazda országgal kapcsolatban egyébiránt több kifogás is felmerült. A korrupció és pénzmosás mellett kritizálták még Katart a munkakörülményekért, amelyekben a bevándorló munkásoknak dolgozniuk kellett. Különböző jelentések szerint több száz, vagy akár több ezer munkás is meghalhatott az építkezések alatt, és több esetben is az emberi jogok megsértését fedezték fel.

Újrahasznosítható stadionok

A katari labdarúgó-világbajnokságnak öt város nyolc stadionja ad otthont, és hét új stadiont építettek az eseményre. Nyolc stadion különlegessége, hogy közülük hét egy 32 kilométeres sugarú körön belül fekszik. Az egyetlen kivételt a Dohától északra, al-Horban lévő és a nyitómérkőzésnek is otthont adó al-Bajt Stadion jelenti. A 60 ezres befogadóképességével a második legnagyobb létesítménynek számító és kilenc találkozó helyszínéül szolgáló létesítmény kinézetét Katar és a régió nomád népeinek hagyományos sátrai ihlették. Az építkezés 2014-ben kezdődött, majd tavaly novemberben adták át. 

hirek/2022/november/vb2.jpg

A stadionok a világbajnokság után kihasználatlanok lennének a körülbelül 2.800.000 fős országban, azonban a torna befejezése után a lelátók mobilelemeit szétbontják, és olyan országoknak adják majd el, ahol a népszerű labdarúgás miatt a stadionok kihasználtak. Ezen országok a megvásárolt elemekből újra tudják építeni a stadionokat. A katari stadionokban a magas nyári hőséget várhatóan úgy küszöbölik ki, hogy egy különleges eljárással a stadionokban legfeljebb 27 fok lesz a hőmérséklet. A legtöbb mérkőzést a Loszaíli Nemzeti Stadionban rendezik, szám szerint tízet, a döntőt is beleértve. Az Al Bayt Stadionban kilenc meccset játszanak. Al-Hor kivételével minden mérkőzést Doha központjától maximum 32 kilométerre tartanak meg. Először a világbajnokságok történetében minden stadionban lesz mérkőzés a kieséses szakaszban is.

Látványos megnyitó

A 60 ezres befogadóképességű al-Bajt Stadionban egy órával korábban (romániai idő szerint 17:00 órakor) kezdődik a látványosnak ígérkező megnyitóünnepség, az előzetes jelentések szerint rengeteg zenével és statisztaként fizetett szurkolók részvételével. Többek között a BTS dél-koreai fiúegyüttes egyik tagja, Dzsongguk, valamint Lil Baby amerikai rapper emeli majd az ünnepség fényét. A VB hivatalos dalát (Hayya Hayya - azaz: Együtt jobb) az amerikai Trinidad Cardona, a nigériai Davido és a katari Aisha közösen adja majd elő.

hirek/2022/november/vb3.jpg

A csapatok egy 36,5 centiméter magas, 6175 gramm súlyú serlegért csatáznak, amelynek kör alakú alapja 13 centiméter átmérőjű. A becslések szerint 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette. 
Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként. A katari vb-győztes nem ezt, hanem egy bronzból készült aranyozott másolatot tarthat majd meg. 2006 óta mindig európai csapat szerezte meg az aranyérmet, de most Argentína és Brazília is jó eséllyel pályázik a sorozat megtörésére. A végső győztes 42 millió dolláros pénzdíjra tesz szert.

Hírszerkesztő

Irányt mutathat a szkopjei mérkőzés
Abban a rendkívül valószínű esetben, hogy Németország megnyeri valamennyi hátralévő mérkőzését a katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének J-csoportjában, Liechtenstein pedig az összeset elveszíti, Romániának „könnyű dolga” marad.
Andorra ellen kötelező javítani
A magyar labdarúgó-válogatott szerda este Andorra ellen, a budapesti Puskás Arénában zárja a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának szeptemberi körét.
Cookie