×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Halmi látta vendégül a diákszínjátszókat

2012.05.07 - 10:23
Megosztás:
Halmi látta vendégül a diákszínjátszókat

Tizenegy színjátszócsoport szállt versenybe szombaton a Halmiban megrendezett VII. Diákszínjátszó Fesztiválon, versenyen kívül lépett színpadra lépett az érmihályfalvi iskola csapata. A szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola két csapata lett a fesztiválgyőztes.

 

 

A LiterArt Magyartanári Egyesület szombaton hetedik alkalommal rendezte meg a Diákszínjátszó Fesztivált. Amint azt Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, az egyesület elnöke elmondta, az első három rendezvénynek az akkor még működő szatmárnémeti 20–as Számú Általános Iskola adott otthont, miután az iskola megszűnt, a verseny megszervezését Papp Erika, a Halmi Általános Iskola magyartanára vállalta magára. A tegnapi versenyen tizenegy Szatmár megyei iskola, és versenyen kívül az Érmihályfalvi Általános Iskola vett részt. Izgalmakban és vidámságban gazdag nap várt arra a százötven gyerekre és felkészítőikre, akik részesei voltak a maratoni versengésnek. Volt olyan csapat, amelyik kortárs vagy antik mesejátékot mutatott be, mások színpadra alkalmazott novellát, regényadaptációt, vidám jelenetet, paródiát vagy éppen népmesét vittek színpadra. Kereskényi Sándor zsűrielnök szerint a hajdani diákszínjátszó fesztiválok felélesztése terén történt előrelépés, hiszen az előadások nagy része azt bizonyította, hogy kilépve az egyfajta iskolai nevelési rendből, a gyerekek szabaddá tudták tenni a lelküket, és már–már művészként jelenítettek meg figurákat, jellemeket és színpadi helyzeteket. Előfordult néha, hogy a felkészítő (a rendező), nem arra törekedett, hogy a darab a gyerekek értelmezésében kerüljön színpadra. A diákszínjátszásnál különös hangsúlyt kell helyezni arra, hogy a gyerek — függetlenül attól, hogy milyen szerepet játszik — maradjon meg gyerek, az ő életérzése, az ő látásmódja és gondolatvilága sugározzon a színpadról, de semmiképp se mozogjon ott bábuként, részben vagy teljesen elszakadva a szereptől úgy, hogy emiatt ne tudja közvetíteni a darab üzenetét. A díjátadáson Papp Erika, a Halmi Általános Iskola magyartanára, a fesztivál házigazdája megköszönte a részt vevő csapatoknak, a felkészítőknek, valamint a zsűrinek a munkáját. A rendezvény sikeréhez gratulált Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is, hangsúlyozva, hogy mennyire fontosak az ilyen jelegű közösségformáló, de kultúrát fejlesztő tevékenységek.

 

Eredmények

 

Az öt tagú zsűri (Kereskényi Sándor művészettörténész, muzeológus; Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, magyartanár; Vencz Stella, a Harag György Társulat színművésze, Rappert Gábor színművész, valamint Elek Anikó, a Szatmári Friss Újság főszerkesztője) döntése alapján két első díjat a szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi Általános Iskola csapatai kapták: a Csibészek a Rettentő görög vitéz című antik mesejátékot (felkészítők: Gál Eszter és Barakonyi Gergő), a Jómadarak A dzsungel könyve című regényadaptáció egy részletét (felkészítő tanár: Nagy Tünde) adták elő. Második díjat kapott az Avasújvárosi Általános Iskola csapata, az Avasújvárosi Angyalok, akik A táncoló királykisasszony című mesedrámát adták elő (felkészítő tanár: Székely Zsófia), a harmadik díjat a Szatmárnémeti 10–es Számú Általános Iskola, Vidám tízesek A Hűbele család a Ki mit tud?–on című paródiája kapta.

További csapatok

Óvási színjátszó csoport: Ha én felnőtt volnék, kortárs mesejáték (felkészítő tanár: Hangzó Enikő és Vas Edit); Túrterebesi Ifjúsági Egylet: Hét krajcár című novella adaptációja (felkészítő: Sárosi Ilina kulturális referens); a tasnádi Minitinik: Bambi című regény adaptációja (felkészítő tanár: Jáger Enikő); a Darai Színpadi Csibészek: Az a gyáva Ferike című vígjáték (felkészítő tanár: Alexa István); a Vámfalui Általános Iskola Napraforgók csapata: Az igazmondó juhász című népmeséje (Felkészítő: Pető Melinda); a Mikolai Gellért Sándor Általános Iskola Rosszcsontok csapata: Hó Ferike és a hét törpe igaz története című paródia (felkészítő tanár: Bohonyi Imola).

Elek György

Cookie