×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Kék hírek

Halmi belterületén buktak le a cigicsempészek — nem is kistételes szállítmánnyal

2023.10.17 - 10:21
Megosztás:
Halmi belterületén buktak le a cigicsempészek — nem is kistételes szállítmánnyal
(Fotók: Román Határrendészet)
A Fiat Ducatoban és Opel Astrában összesen 6700 csomag cigarettával furikáztak — arról még hallgatnak a hatóságok , hogy a szállítók akkor jöttek át az ukrán-román határátkelőn az áruval, vagy valamelyik zöldhatár menti rejtett „lerakatból” töltötték fel a készletet.

Halmi belterületén tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a határrendészek a cigarettacsempészet visszaszorítása érdekében — mostani kutakodásuk nem is zárult eredménytelenül, hiszen rövid idő leforgása alatt 6700 csomag, különböző márkájú cigarettát térítettek el a feketepiacra vezető útról. 

hirek/2023/oktober/c3.jpg

Az egyik ellenőrzés céljából leintett jármű egy romániai rendszámú Fiat Ducato volt, amelyet egy 44 éves, szatmári illetőségű nő vezetett — a határrendészek a jármű rakterében több olyan csomagot pillantottak meg, amelyek gyanújuk szerint cigarettát rejtett, ezért a határrendészet székhelyére kísérték a gépkocsit. A gyanú be is igazolódott: 2630 csomag, zárjegy nélküli, különböző márkájú cigarettát találtak, 30 771 lej értékben, s amelynek eredetét a nő nem tudta dokumentumokkal igazolni. A dohányárut elkobozták, a Fiat Ducatot a nyomozás idejére lefoglalták, a nő ellen pedig eljárást indítottak.

hirek/2023/oktober/c2.jpg

Nem volt kevésbé peches az a romániai rendszámú Opel Astrát vezető, 34 éves szatmári férfi sem, akit szintén Halmi belterületén intettek le ellenőrzés céljából — ő azonban nem csak peches volt, de vagy nagyon elbizakodott, vagy nagyon naiv is: még csak egy ponyvát, takarót sem dobott a csomagtartót dugig megtöltő, általánosan jól ismert fekete fóliába burkolt nagyméretű dobozokra. Természetesen a határrendészek is azonnal észrevették, s mint kiderült, a dobozokban 4100 csomag, duty free üzletekből származó, különféle márkájú cigaretta volt, 47 970 lej értékben. Akárcsak az előbbi esetben, a hatóság itt is elkobozta a dohányárút, az Opel Astrát a nyomozás idejére lefoglalták, a férfi ellen pedig eljárást indítottak.

Amit azonban eddig (még) nem pontosítottak a hatóságok a két eset kapcsán az az, hogy a szállítók közvetlenül lebukásuk előtt jöttek át a halmi ukrán-román határátkelőn — s amennyiben ez így van, számos kérdést vet fel — , vagy valamelyik zöldhatár közelében lévő rejtett lerakatból töltötték fel a készletet.

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2023/oktober/c4.jpg