×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
28 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Mi újság?

Hagyományos és modern ízek

2022.06.23 - 11:47
Megosztás:
Hagyományos és modern ízek
Rendhagyó előadáson mutatják (bizonyítják) be, hogy a hagyományos és az új, modern ételeket igenis lehet ötvözni — mondta Kereskényi Noémi nőszervezeti elnök Fotó: SZFÚ
Az első előadás sikerességének köszönhetően folytatódik a Gazdasszonyképzés Szatmárnémetiben, a második program központi témája a Népi gasztronómia a modern konyhában lesz.

Egy rendhagyó eseménnyel folytatódik a Gazdasszonyképzés: a második előadást ma 17 órától tartják a Borókagyökér Egyesületnél (a Szejke-tanyán). A gazdasszonyoknak szóló előadáshoz ez alkalommal egy konferencia is társul Női gazdálkodók, családi gazdaságok a Kárpát-medencében címmel — természetesen az esemény ez alkalommal sem csak nőknek szól. 
„Szerintem a vártnál is jobban sikerült az első Gazdasszonyképzés, rengeteg érdeklődő volt, nemcsak hasznos volt, hanem nagyon érdekes is” — mondta el Kereskényi Noémi, a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezetének elnöke a programsorozat elindítása kapcsán. Hozzátette: „Ezen felbuzdulva egy teljesen más témát érintünk, ugyanis ez alkalommal a népi gasztronómia a modern konyhában lesz a téma. Egy nagyon jól képzett szakember lesz a vendégünk, meghívásunkra eljön a szilágysági Bóné Levente konyhafőnök, aki az elmondások szerint az erdélyi ízek nagy mestere”. 
Mint megtudtuk, Bóné nem csak az étel elkészítésének fortélyairól fog beszélni, hanem be is mutatja magát a folyamatot, sőt, a végeredményt is lehetőség lesz megkóstolni. Emellett pedig szó esik majd az alapanyagok, a fűszerek, zöldségek saját kertünkben való megtermesztéséről is. 

Jók az újítások, de az alapízek maradjanak hagyományosak!

Mint Kereskényi elmondta, a világ egyre inkább az újítások, az egzotikus ételek felé halad, amivel nincs is semmi baj, ugyanakkor sokunk szíve (és ízlelőbimbói) húz a hagyományoshoz, a megszokotthoz, még akkor is, ha azt már unjuk. Vannak azok a tipikus mondatok, miszerint „a nagymama főztjénél nincs jobb”, vagy „úgysem tudja senki elkészíteni, ahogy azt ő annak idején tette”, és az előadás során ezeket az állításokat is tervezik megcáfolni, hiszen igyekeznek bebizonyítani, hogy a hagyományos és az új, modern ételeket igenis lehet ötvözni, méghozzá úgy, hogy valami finom süljön/főjön ki belőle. 

Nem csak hölgyeknek

„Úgy gondolom, hogy annál nincs jobb, mint amikor egy nő vagy akár egy férfi tud főzni, és meg tud vendégelni akárkit, hiszen nem mozog idegenként a konyhában” — fogalmazott Kereskényi, utalva arra, hogy a férfiakat is nagy szeretettel várják a délutáni előadásra. Ám mint kiderült, ha a konyhában nem is, de a szabadban szeretik a férfiak is átvenni a fakanalat, és egy kinti sütkérezés vagy bográcsozás közben a nőknek esetleg a zöldségpucolás feladata jut. És ezzel természetesen nincs is semmi baj, hiszen mindenki ki kell ismerje saját tehetségét, ami nem biztos, hogy a konyhapulton rejlik, lehet, hogy épp a grillező alatt bujkál. 

Női gazdálkodók, családi gazdaságok a Kárpát-medencében

„Ez alkalommal kiegészül a rendezvényünk egy konferenciával is: Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke köszönti a résztvevőket, majd Nagyné Legény Ildikó, a Vidéki Nők Magyarországért díjjal kitüntetett gazdálkodó, a Hajdúnánási Gazdakör, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alelnöke, Hajdúnánás alpolgármestere tart előadást a nők szerepéről a gazdálkodásban, a családban. Továbbá Veress-Somogyi Noémi gazdálkodó, növényorvos, Nyírbátor falugazdásza tartja meg előadását” — mondta el még a nőszervezet elnöke. Hozzátette: ne a tyúkpucolásra vagy zöldséghámozásra gondoljunk, amikor a nők szerepét emlegetjük egy gazdaságban! Nem csak ennyit tud egy nő, sőt, sokan bebizonyították már, hogy mennyire hatékonyan, jól, szervezetten tudnak akár vezetni egy gazdaságot. Akinek felkeltette az érdeklődését a képzés mai előadása, nincs más dolga, mint megjelenni 17 órakor a szatmárnémeti Szejke-tanyán — ez alkalommal nincs szükség előzetes jelentkezésre, és még a belépés is teljesen ingyenes.
Szilágy Kinga

Segédápoló-képzés indít a Vöröskereszt
Segédápoló-képzést indít február végén a Vöröskereszt szatmári szervezete. Az intézmény tájékoztatása szerint február 28-ig lehet jelentkezni, de aznap már el is kezdődik a tanfolyam.
Kiberbiztonsági mesterképzés a BBTE-n
Több európai egyetemen zajló kiberbiztonság-mesterképzésben részt vevő hallgató szakképzésébe kapcsolódik be egy program partnereként a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE).
Lezárult a Young&Yellow projekt
Az egyesület önkéntesképző programjának célja, hogy a fiatalok révén az egészséges életmódot és a természetszeretetet népszerűsítse.
Cookie