×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
19 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Nagykároly

Háborúban sem hallgatnak a múzsák

2022.04.07 - 18:00
Megosztás:
Háborúban sem hallgatnak a múzsák
Kárpátaljai magyar irodalmárok tartottak beszélgető- és felolvasómaratont három helyszínen Szatmár megyében. Az irodalom mellett a háború miatti áldatlan állapotok is szóba kerültek.

Azt a helyzetet, hogy az esti lefekvéskor még minden rendben van, reggel pedig már háborúra ébredsz, csak a humor segítségével lehet ép ésszel kibírni — hangzott el azon a beszélgetésen, amelyet az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) Irodalmi Karaván című rendezvénye keretében tartottak tegnap kora délután a Nagykárolyi Elméleti Líceum emeleti dísztermében. Dupka György, Shrek Tímea és Sz. Kárpáthy Kata kárpátaljai szerzőkkel Demeter Zsuzsa és Papp Attila Zsolt Kolozsvárról érkezett moderátorok beszélgettek, a házigazda szerepét pedig a társszervező Szamos Diákirodalmi Kör nevében Elek György töltötte be. „Sajnos ez a háború nem negyvenhárom napja, hanem nyolc éve tart, és már számtalan negatív hatása érződik Kárpátalján is, pedig szerencsére nálunk még nem lőnek, hozzánk legközelebb kétszáz kilométerre csapódtak be lövedékek” — vázolta a jelenlegi helyzetet Dupka, aki szeretett volna fiatal férfi szerzőket is elhozni a karaván előadásaira, de sajnos a tizennyolc és hatvan év közötti férfiakat nem engedik ki az országból, mondván, hogy katonakötelesek, és az ország védelmében bármikor bevethetők. Még az iskolások sem mehetnek Ungváron tanulni, mert az oktatási intézményekben esznek és alszanak a keletről jött menekültek. Az idén húszéves Együtt folyóirat felelős kiadójaként dolgozó ungvári egyetemi tanár a tegnapi beszélgetés során bemutatta a kiadványt, és a szintén kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) köré szerveződő fiatal szerzők is szóba kerültek. „Ez a leghosszabb életű irodalmi lap Kárpátalján, közel kétszáz szerzője közül a legtöbben ezen a vidéken élnek vagy innen származnak. Egyelőre otthon nem tudjuk megünnepelni a lap jubileumát, ugyanis az érvényben lévő statárium miatt tilos mindennemű gyülekezés” — sajnálkozott a szerkesztő, aki elmondta, hogy április 8-án Budapesten fognak számot adni a 2002 óta elért eredményeikről, és visszatekinteni eddigi munkásságukra mindazokkal a szerzőkkel és vendégekkel, akik a kialakult helyzet ellenére el tudnak majd menni.
Shrek Tímea, mielőtt felolvasta volna egyik versét a nagyrészt középiskolás diákokból álló közönségnek, a most Kárpátalján tapasztalható állapotot egy rossz álomhoz hasonlította. „Amíg nem érzem magam vagy a családom közvetlen veszélyben, addig nem hagyom el a szülőföldem, az otthonom, nem azért teremtett oda a Jóisten, hogy emberi kéz elvegyen onnan” — fogalmazott a költő. Sz. Kárpáthy Kata humoros prózarészlettel kedveskedett a hallgatóságnak, és elmesélte, hogy ameddig még működik az amúgy akadozó internetszolgáltatás, azon keresztül igyekszik kapcsolatban maradni ismerőseivel, rokonaival. „Szerencsére most a főváros ostroma enyhült, így a Kijevben élő rokonaim miatt sem kell álmatlanul töltenem az éjszakákat” — részletezte a fiatal prózaíró, aki a KVIT tehetséggondozó programja révén került kapcsolatba a Kárpátalján működő, pezsgő irodalmi élettel. A beszélgetésen arról is szó esett, hogy a kárpátaljai, irodalom iránt érdeklődő fiatalok és a már szerzőként tevékenykedők között baráti viszony alakult ki. „Ez az egyetlen hivatalosan bejegyzett irodalmi társaság, a térségben sem a román, sem pedig az ukrán szerzők nem tömörülnek hasonló szervezetbe” — tudatták a meghívott előadók.
A nagykárolyi eseményt követően a szerzők tegnap 17:00 órától a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében is szóba álltak a hallgatósággal, ma 12:00 órakor pedig a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceumban is fellépnek, a Helikon-délutánok elnevezésű program keretében.

Végh Balázs