×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

Ha áthágjuk a szabályokat, újabb megbetegedési hullám ütheti fel a fejét

2020.05.19 - 17:25
Megosztás:
Ha áthágjuk a szabályokat, újabb megbetegedési hullám ütheti fel a fejét
Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott: amennyiben egyesek folyamatosan lábbal tiporják a hatóságok által előírt szabályokat, újabb fertőzési gócok fognak kialakulni, és újabb megbetegedési hullám fogja felütni a fejét. Az elnök arra kérte a helyi hatóságokat, hogy határozottabban lépjenek fel az általuk vezetett közösségekben.

Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott: amennyiben egyesek folyamatosan lábbal tiporják a hatóságok által hozott előírásokat, újabb fertőzési gócok fognak kialakulni, és újabb megbetegedési hullám fogja felütni a fejét. Az elnök arra kérte a helyi hatóságokat, hogy határozottabban lépjenek fel az általuk vezetett közösségekben.

'A vírus továbbra is köztünk van. Minél inkább tudatosítjuk magunkban, hogy mindannyiunk felelőssége néhány egyszerű óvintézkedés betartása, annál jobban növekednek esélyeink, hogy kontroll alatt tartsuk, és végül legyőzzük a járványt. Ellenkező esetben reális a veszélye a megfertőződések robbanásszerű növekedésének. Azt kell mondanom, hogy ha a szabályokat állandóan áthágják, az újabb fertőzési gócok és az újabb megbetegedési hullám forgatókönyve felé közeledünk. Kérem a helyi hatóságokat, hogy határozottabb és proaktívabb szerepet vállaljanak az általuk igazgatott közösségekben' - mondta a Cotroceni-palotában Iohannis.

Az államfő szerint a veszélyhelyzet bevezetése óta nagyon sok román állampolgár szabálykövetésről tett tanúbizonyságot, és a közintézmények, magánvállalatok 'nagyon jól felkészültek' a tevékenység újbóli elkezdésére úgy, hogy közben szem előtt tartják az emberek egészségének védelmét. Sajnálatos módon azonban egyesek félreértették a helyzetet, úgy gondolták, hogy a veszélyhelyzet az óvintézkedések teljes feloldásával fog járni, és ezzel veszélybe sodorták magukat és környezetüket is - figyelmeztetett Iohannis.

Az elnök felidézte, hogy a lakosság 'két nagyon nehéz hónapon' van túl, és 'drámai' következményekkel járna, ha a szükségállapot alatt tiszteletben tartott intézkedéseket és azok pozitív következményeit most tönkretennénk.

'Azt hiszem, többé senki nem akar visszatérni a szükségállapothoz, de kénytelenek leszünk ismét meghozni ezt a döntést, ha jelentősen növekedni kezd a megfertőződések ritmusa és a kórházakra nehezedő nyomás' - mondta az államfő.

Iohannis bírálta azokat, akik 'vagy tudatlanságból, vagy rosszindulatból' álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, hogy megingassák a lakosság bizalmát.

'A vírus súlyosságát megkérdőjelező feltevések nagyon károsak, mert a nyilvánvaló tényeket misztifikálják, rombolják az állam autoritását és kiskapukat vághatnak, amelyek rombolják a nehéz helyzetből való kilábaláshoz nélkülözhetetlen társadalmi szolidaritást és felelősséget' - tette hozzá az elnök.

AGERPRES

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége
A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Csatlakozzon, adjon vért, mentsen életeket!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a világon mindenhol június 14-én, Karl Landsteiner születésnapján ünneplik a véradók világnapját. A világnaphoz kapcsolódóan mindenkit arra buzdítanak, hogy adjon vért.
Nem megoldás a tömeges alkalmazás
A munkaügyi minisztérium által nemrég közvitára bocsátott tervezet értelmében július 1-től nem alkalmazhatnak új embereket a közszférában. Az általunk megkérdezett polgármesterek egyelőre nem aggódnak a rendelet miatt, de különleges helyzetek bármikor adódhatnak.
Cookie