×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

Gyűl a búza a magyarok kenyeréhez

2022.08.05 - 11:00
Megosztás:
Gyűl a búza a magyarok kenyeréhez
Fotó: Dr. Feldman Zsolt Facebook-oldala
A falugazdász-hálózat tagjai foglalkoznak a megyében az idei Magyarok Kenyeréhez adományozott búza összegyűjtésével. Mostanáig mintegy negyven tonna búza gyűlt össze a partiumi megyékben.

Ebben az évben is lesz Szatmár megyében Magyarok Kenyere – tizenötmillió búzaszem elnevezésű jótékonysági rendezvény. Ennek egyik jellegzetes mozzanata a búzaösszeöntés, amelynek lényege, hogy a Kárpát-medence magyarok lakta területeinek gazdái évről évre saját terményeikkel járulnak hozzá, hogy rászorulók, idősek és fiatalok asztalára jusson friss kenyér. Szatmár megyében is zajlik az akció ez alkalomból, ennek részleteiről elsőként Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő beszélt, aki a City Rádióban osztott meg részleteket a szatmári érdekeltekkel.

Gyűjtőpontok

A Szatmár megyében is aktív Partiumi Falugazdász Hálózat idén már negyedik éve vesz részt ebben a programban, amelynek tagjai a korábbi években 80–100 tonnányi búzát tudtak összegyűjteni Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros megyében. Idén aszály van, gyengébb a termés, az adakozókedv azonban nem lankad a gazdák részéről — jegyezte meg Magyar. Jelenleg negyven tonnára rúg a Magyarok Kenyere partiumi búzakészlete. A Szatmár megyei búzafelajánlás-gyűjtő pontok listája, órarendje, az adott cím koordinátorának elérhetőségei a következő internetes oldalon kereshetők meg: bit.ly/mkszmp.

Jótékonysági célból

Ahogy eddig, úgy ez alkalommal is rászorulók asztalára fog kerülni az adomány búzából készült liszt és kenyér. Szegényekből sajnos eddig sem volt kevés Romániában, de a jelenlegi helyzetben azok száma, akiknek problémát jelent akár a napi betevő megszerzése is, napról napra csak gyarapodik. Gyermekotthonok, szegénykonyhák, szeretetszolgálatok kapnak majd a közös magyar kenyerekből, nemcsak Erdély-szerte, de Kárpátalján is. Nem is feltétlenül a felajánlott mennyiség a lényege ennek a kezdeményezésnek — mutatott rá a képviselő —, hanem hogy minél több gazda ismerje fel az összefogás szükségességét és erejét, minél többen csatlakozzanak az akcióhoz, legyen minél szélesebb körben kifejezve a magyar összefogás.

Felértékelődött mezőgazdaság

A gyűjtés gőzerővel folyik Magyarországon is, a helyzetet Feldman Zsolt, a magyar Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára összegezte: „Amikor megfordul a világ körülöttünk, amikor háború dúl határaink közelében, és energiaválság fenyeget, a magyar gazdák erőt meríthetnek az eddig elért eredményekből, egyebek között a Magyarok Kenyere program sikeréből. Amikor a világ számos térségét az éhínség fenyegeti, a Kárpát-medencében felértékelődik a mezőgazdaság és a gazdatársadalom szerepe. A szakterület fontosságát jelzi az évről évre egyre sikeresebb Magyarok Kenyere program.”

Princz Csaba

Kárpát-medencei búza-összeöntés
A nemzeti összetartozás jegyében augusztus 5-én jelképesen is összeöntötték a gazdaszervezetek a Kárpát-medence magyarlakta tájegységeiből felajánlott búzát.
Él a Szent Anna-hagyomány Nagypeleskén
Szent Annához imádkoznak 149 éve minden Anna-nap tájékán a nagypeleskei görögkatolikusok — az ehhez a szenthez való könyörgés menekítette meg a falut annak idején a kolerajárványtól —, de az Istenszülő-ikon restaurálásának 10. évfordulójára is emlékeztek.
Egész Erdély ünnepe lesz
A Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 13-án, szombaton áldják meg a kincses város főterén álló, felújított Szent Mihály-plébániatemplomot — jelentették be az illetékesek.
Cookie