×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Gyógyír lehet a Gyermekgyógyító

2021.10.21 - 10:21
Megosztás:
Gyógyír lehet a Gyermekgyógyító
Fotók: facebook.com/FundatiaPentruComunitate
A Gyermekgyógyító programra vasárnapig jelentkezhetnek civil szervezetek, amelyek különleges igényű, krónikus betegségekben szenvedő vagy fogyatékkal élő gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.

Október 24-én, vasárnap éjfélig lehet pályázni a MOL Gyermekgyógyító 13. kiírásában meghirdetett finanszírozásért. A kiírók olyan civil szervezetek jelentkezését várják, amelyek különleges igényű, krónikus betegségekben szenvedő vagy fogyatékkal élő gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat. A támogatási alap 400 000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25 000 lej támogatásban részesülhet. Az előző tizenkét kiírás során a támogatások összértéke 4 042 000 lej volt, amely révén 122 civil egyesület 227 pályázat megvalósításával közel 13 000 érintett gyermek részére szervezett terápiás foglalkozásokat. A program támogatja a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület szervezésében mostanáig öt alkalommal megrendezett MOL Gyermekgyógyító Kupát is, amely az első és egyetlen országos lovasterápiás verseny. A sajátos rendezvénynek fontos szerepe van a beteg és fogyatékkal élő gyermekek társadalmi integrációjában. A korábbi években meghirdetett kiírásokban Szatmár megyéből az Asprosam Egyesület kétszer is nyert támogatást meseterápiás táborok szervezésére emocionális zavarokkal küszködő gyermekek részére, a Langdon Down Transilvania Egyesületnek a Down art projektjét is támogatta a program, ugyanakkor a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Varázskert — szenzoriális kert fogyatékkal élő gyermekek részére projektjét is ezen program támogatásával alakították ki.

A pályázatról

A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia pályázatot hirdet emocionális és expresszív terápiás foglalkozások támogatására, fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyerekek pszichoszociális rehabilitációja érdekében. Támogatható pályázatok típusai: emocionális terápiás foglalkozások: csoportterápiák, a személyes pozitív élmények, tapasztalatok befogadásán keresztül megvalósuló terápiák; expresszív, művészetterápiás foglalkozások: vizuális eszközök, zene, mozgás segítségével történő, önkifejező, alkotó, kreatív, egyéni vagy csoportos terápiák.

Pályázatot nyújthatnak be nonprofit szervezetek, amelyek alapító okiratukban meghatározott és a pályázati célhoz kapcsolódó tevékenységet folytatnak; civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek); egyházi szervezetek. Fontos, hogy egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be. A kiírásból kiderül, hogy támogatás igényelhető a tervezett pályázattal kapcsolatban felmerülő valamennyi költségre (programköltségek: anyagköltségek, megbízási díjak vagy bér jellegű kiadások, kommunikációs költségek, szállítási vagy utazási költségek, szállás, étkezési költségek stb.) Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő hozzájárulás. A támogatást előfinanszírozás formájában nyújtja az alapítvány, amelynek felhasználásáról a pályázónak számlamásolatokkal alátámasztott elszámolást kell külön űrlapon benyújtania a program megvalósulását követő 7 napon belül. A támogatást 2021 decembere és 2022 augusztusa között kell felhasználja a győztes pályázó.

A pályázatokat online kell benyújtani a www.kozossegert.ro honlapon. A pályázóknak regisztrálniuk kell A Közösségért Alapítvány honlapján (www.kozossegert.ro), és létre kell hozniuk egy fiókot a pályázat beküldéséhez. Az online pályázat benyújtásának határideje: október 24. A pályázatokat szakértők elemzik, majd a legjobbakat a zsűri véleményezi. A zsűri tagja nem lehet pályázó szervezet tagja vagy szakértője. A benyújtott pályázati kérelmek jobb megismerése érdekében, és amennyiben az az értékelés során szükségesnek mutatkozik, A Közösségért Alapítvány személyes interjúra hívhatja be a pályázatok képviselőit, illetve a pályázati program szakmai vezetőjét. A pályázati támogatásokról a végső döntést A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma hozza meg 2021. november 30-ig. A támogatott szervezetek listáját a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapon teszik közzé.

MOL Gyermekgyógyító Díj

MOL Gyermekgyógyító Díjat nyer az a szervezet, amely az adott kiírás során támogatott pályázatok közül a legjobbat valósítja meg. A díjazott szervezet jogosultságot nyer arra, hogy a díjjal járó, és a lehetséges legnagyobb támogatásnak megfelelő 25 000 lej összeget a következő pályázati évben pályázat benyújtása nélkül használja gyermekgyógyító tevékenységek megvalósítására, képviselője pedig a zsűri tagjaként részt vegyen a benyújtott pályázatok elbírálásában. A MOL Gyermekgyógyító Díj odaítéléséről A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma dönt. A pályázati felhívás elérhető a pentrucomunitate.ro/hu/gyermekgyogyito és a www.molromania.ro honlapon. További információ kérhető az office@pentrucomunitate.ro vagy a gyermekgyogyito@kozossegert.ro e-mail-címen, illetve a 0752.018.760-as és a 0755.045.699-es telefonszámon. SZFÚ

 

Magyar Kultúra Hete remek színházi produkciókkal
Színvonalas színházi produkciókkal tér vissza 2022. januárban a Magyar Kultúra Hete. A szervezők az utolsó simításokat végzik a műsoron, az viszont már biztos, hogy az Északi Színház nagytermében, a Harag György Társulattal együttműködve több színházi előadás is lesz január végén.
Ideiglenesen felfüggesztik a Roncsautó, Roncsautó Plusz és Zöld ház programokat
A Környezetvédelmi Alap úgy döntött, hogy a finanszírozási rendszer hatékonyabbá tétele érdekében ideiglenesen felfüggeszti a feliratkozást a Roncsautó, a Roncsautó Plusz és a Zöld ház programba.
Jogosítványhoz segítik a fiatalokat
A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hetedik alkalommal hirdeti meg a Jogosítvány a jövőhöz programot hátrányos körülmények között élő fiatalok számára. A gépjárművezetői engedély megszerzése költségeinek támogatására 2022. január 21-ig lehet pályázni.
Cookie