×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Gyereknek gyereke: 15 évesen szülnek

2021.11.08 - 14:31
Megosztás:
Gyereknek gyereke: 15 évesen szülnek
Fotó: www.unusiunu.com
Idén is felmérte a Mentsétek meg a gyermekeket Románia, hogy milyenek az életkörülményeik, egészségi állapotuk a kiskorú kismamáknak és az 5 év alatti gyermeket nevelő vidéki anyukáknak.

Nőtt azoknak a fiatalkorú kismamáknak és anyáknak a száma, akik a gyermeknevelési támogatásból és alkalmi munkákból tartják fenn magukat. 74 százalékuknak a gyermekpénz az elsődleges bevételi forrása, ami 30 százalékkal magasabb arány, mint a COVID-19-járvány előtt — derül ki a Mentsétek meg a gyermekeket Románia (Salvaţi Copiii România) szociális ankétjából, melyet évről évre elvégeznek a szociálisan hátrányos helyzetű hazai közösségekben. A szervezet idén is megvizsgálta, hogy milyenek az élet- és a lakhatási körülményeik, az egészségi állapotuk a kismamáknak, valamint az 5 év alatti gyermeket nevelő vidéki anyukáknak.

Bár a fő bevételi forrása a fiatal anyáknak a napszám, mégis a felmért személyek 58 százalékának, a terhes fiatalkorúaknak és anyáknak a 66 százaléka nyilatkozta azt, hogy a járvány kezdete óta sokkal nehezebb alkalmi munkát találni. Így nem csoda, ha az anyák és terhes nők fele szerint az így befolyó összeg még a szükséges minimumra sem elég, 38 százalékuk pedig éppen csak a legszükségesebbeket tudja megvásárolni a pénzből.

Az egy háztartásra jutó átlagos jövedelem a felmérés készültekor körülbelül 1500 lej volt a teljes mintára vetítve, és mintegy 1300 lej, ha csak a kiskorú anyákat és terheseket vesszük figyelembe.

A vidéki anyák, kismamák és terhes nők 70 százaléka él a saját vagy családja tulajdonában élő ingatlanban, a fiatalkorú nők zöme a párja hozzátartozóival él egy fedél alatt. Túlzsúfolt lakásokról van szó, hiszen ezeknek a családoknak idén átlagosan 5,6 tagja élt egy fedél alatt: 16 százalék egyszobás otthonban, 56 százalék kétszobásban, 28 százalék három vagy annál több szobával rendelkező lakásban. Az sem ritka egyébként, hogy 8–10 vagy tíznél is több személy lakik egy aprócska házban: 13 százalékuk 8-nál is több emberrel él egy fedél alatt, 6 százalék pedig olyan otthonban él, amin tíznél is több emberrel kell osztoznia.

Ami ezek felszereltségét illeti: csak egyharmaduk rendelkezik benti toalettel, tízből kilencben pedig kályhával fűtenek. Még mindig alacsony azon otthonok száma, ahová be van vezetve a víz, csupán 37 százalék, ellenben elektromos áram 88 százalékukban van. A fiatalkorú anyáknak és kismamáknak az 52 százaléka részesült szexuális nevelésben, 44 százaléka családtervezési tanácsadásban.

15 évesen szültek

A szervezet felmérése arra is rávilágít, hogy idén a fiatalkorú lányok átlagosan 15,2 évesen szülték meg gyermeküket, 16,2 évesen sok lánynak már a második gyermeke is megszületett, eközben pedig az apák átlagéletkora 20,4 év. A kiskorú anyák 20 százalékának több gyermeke is van. Az is kiderült az ankétból, hogy a felmért lányok és nők 7 százaléka veszített el terhességet orvosi okok miatt, és szintén 7 százalék legalább egy alkalommal végeztetett már abortuszt.

A legtöbb várandós azt nyilatkozta, a terhessége során 1–3 alkalommal járt a háziorvosánál kontrollvizsgálaton, és legalább egyszer nőgyógyászt is felkeresett — 73 százalékuk azonban más településre kellett utazzon ahhoz, hogy szakorvos is láthassa. A legtöbben a pénzhiány miatt nem vesznek részt rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton.

A nem kívánt terhességet mindössze 13 százalékuk próbálja megelőzni különböző fogamzásgátlási módszerekkel. A fiatal lányok és nők többsége vallási meggyőződésből nem él a fogamzásgátlás lehetőségével, sokan a pénzhiányt okolják, de olyanok is voltak, akik azt állították, ebbe nem egyezett bele a partnerük.

Alacsony átoltottság

Ami az 5 év alatti gyermeket nevelő vidéki anyákat illeti, az idei esztendőben csökkent az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésük, és csökkent a kicsik oltottsági aránya is. A legtöbb gyermek azért nem kapta meg a szükséges oltásokat, mert a szülei ezt megtagadták, mások a pénzhiányt és a gyermek egészségi állapotát okolták ezért. Az 5 év alattiak 29 százaléka került idén kórházba, főként felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések miatt, de rendkívül gyakoriak a háztartásban bekövetkezett balesetek is, itt az égési sérülés a vezető ok, amiért kórházi kezelésre szorultak a gyerekek.

Hamar abbahagyják

A terhes lányok, fiatal anyák 21 százaléka nem járt iskolába vagy az elemi osztályokat sem fejezte be, 24 százalék elvégezte az elemit, 41 százalékuk 8 osztályt járt, 11 százalékuk a szakiskola 10 osztályát, 4 százalékuk pedig elvégezte a líceumot. Ami a párkapcsolataikat illeti, 12 százalékuk házas, 23 százalékuk egyedülálló, 63 százalék élettársi viszonyban él, 1 százalék pedig elvált.

A fiatalkorú anyák 72 százaléka egyébként már azelőtt abbahagyta a tanulást, hogy terhes lett, 19 százalékuk a várandóssága idején hagyta el az iskolát, 9 százalékuk pedig a szülést követően.

A szervezet a nyár folyamán végezte felmérését 640 fő megkérdezésével, akik között 178 fiatalkorú várandós és anya volt, az eredményeket nemrég publikálták.

 Bumbuluţ Krisztina 

 

Jogsi nélkül, részegen döntött villanyoszlopot
Egy 17 éves, vezetői engedéllyel nem rendelkező, viszont a garatra igencsak felöntött kiskorú elveszítette uralmát a Ford típusú gépkocsi felett, amely nekicsapódott egy beton villanyoszlopnak, kidöntve azt.
Cookie