×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Gyér az érdeklődés a görögdinnye iránt

2020.07.17 - 08:00
Megosztás:
Gyér az érdeklődés a görögdinnye iránt
Szatmárnémeti piacain árusító görögdinnye-termesztők szerint az eddigi évekhez képest a termés nem volt a legjobb az időjárás miatt, és a forgalmuk sem indult be még be. Megtudtuk továbbá azt is, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha dinnyét vásárolunk.

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, egy forró nyári napon egy jó görögdinnye egészen felüdíti az embert, hiszen hűsítő és ízletes. De honnan tudjuk, hogy a temérdek gyümölcs közül a számunkra tökéleteset választjuk? Szabad szemmel olykor lehetetlen megkülönböztetni őket, viszont számos, már jól bevált módszer igazán megkönnyíti a választást. Ezekről a módszerekről Petka Gheorghe számolt be szerkesztőségünknek, aki már 10 éve forgalmazza az Érmihályfalván termesztett termékeit a szatmárnémeti nagypiacon. „Mielőtt dinnyét vásárolnánk, azt tanácsolom, hogy kopogtassuk azt meg. Az érett, finom dinnye ugyanis kongó hangot ad, mintha visszhangozna. Ha mély kongást hallunk, akkor az lesz a nyerő választás. Ha tompa, puffanó hangja van, akkor ne vegyük meg, mert vagy túlérett, vagy megposhadt. A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi” — magyarázta az őstermelő. Az idei termés kapcsán elmondta, hogy a változékony időjárás miatt nagyon nehéz volt a termelőknek, hiszen a szokatlan hideg miatt a termés az eddiginél több gondozást és figyelmet igényelt. „A kiszámíthatatlan időjárás miatt sok gazdának ment tönkre a termése, vagy csak nagyon keveset tudott belőle megmenteni. Tavaly ilyenkor szinte bárhol lehetett már dinnyét venni, itt, a nagypiacon is rengeteg árus volt, most viszont ezeknek több mint a fele el sem jutott odáig, hogy ki tudja hozni a piacra az árut. Ebből a szempontból még mindig sokkal szerencsésebbek a bevásárlóközpontok, amelyek külföldről hozzák az áruikat. Az embereknek sajnos inkább az olcsóbb, de gyengébb minőségű dinnye kell. Jelenleg 4 lej a dinnye kilója, viszont nem tartom kizártnak, hogy a gyenge forgalom miatt a hétvégére már 3 lej lesz, amit az emberek még így is sokallnak” — fogalmazott az őstermelő.

Az idei görögdinnyeszüretről hasonló véleményen volt Haindrichi Ferenc csanáloserdei őstermelő is, aki 1983 óta foglalkozik görögdinnye termesztésével, illetve forgalmazásával a szatmárnémeti kispiacon. „A hideg időjárás miatt a szüret nem a megszokott menetrend szerint halad, sajnos a termés nem egységesen érik, vannak olyan dinnyék, amelyek már fogyasztásra, illetve eladásra érettek, és vannak olyanok, amelyeknek még idő kell, hogy teljesen megérjenek. Éppen ezért jelenleg is folyamatosan zajlik a szüret. Idén az eddiginél nagyobb odafigyeléssel kellett gondoznunk a termőföldet és a termést is. Annak érdekében, hogy megvédjük a termést a hidegtől, fátyolfóliát használtunk, olykor több réteget is — magyarázta a csanáloserdei őstermelő.

A kispiacon kilónként 3–3,5 lejért lehet dinnyét vásárolni, viszont a gazda szerint ez az ár igen hamar csökkenhet. „Még nem indult be úgy a forgalom, ahogy azt szerettük volna. Gondolom, mindenki arra vár, hogy az árak csökkenjenek még, ami véleményem szerint már a hétvégén megtörténhet. Még mindig gondot jelentenek a nagy élelmiszerüzletek, amelyek féláron adják a dinnyét, az emberek pedig inkább veszik az olcsóbbat, aminek viszont a minősége szerintem rosszabb.”

„Sajnálattal látom, hogy egyre kevesebb gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel Csanáloserdőn. A régi időkben rengeteg családnak biztosította a megélhetését a dinnye, mostanra velünk együtt csupán öt család maradt. A régiek kiöregedtek, a fiatalok pedig nem foglalkoznak vele” — magyarázta az őstermelő.

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie